Pripremite chimichurri, argentinski pesto. Nije teško

Tajna ukusnih obroka ponekad je upravo u jednostavnim umacima

Profimedia

Umak koji će vašem sočnom odresku, pečenoj piletini ili ribi dati na okusnoj posebnosti zasigurno je chimichurri. Umak je to koji se priprema od namirnica koje uglavnom svi imaju u ostavi, a originalni recept dolazi iz južnoameričke, tj. argentinske kuhinje (nazivaju ga i argentinski pesto). Umak se ne kuha, a preporuka je ručno nasjeckati sastojke (možete se poslužiti i električnim sjeckalicama, ali preporuka je ipak ručna priprema) ili ih usitniti u mužaru, a potrebni sastojci koji se koriste u svakom od brojnih recepata za ovaj umak su peršin, češnjak, maslinovo ulje, vinski ocat, drobljeni crveni papar i sol. Već na prvi pogled lako je zaključiti kako su sastojci oni koji se obilato koriste u mediteranskoj kuhinji te su i dobro poznati našem nepcu. Razlog više za pripremu chimichurrija!

Profimedia  sastojci za pripremu chimichurrri umaka

Sastojci:

¼ šalice sitno nasjeckanog peršina
3 žlice crvenog vinskog octa
4 češnja češnjaka, sitno najseckana
2 žlice origana
2 čajne žličice mrvljenog crvenog papra
½ šalice maslinovog ulja

Priprema: usitnite peršin, češnjak, papar. Pomiješajte ih dodavajući origano, sol i papar, ocat i maslinovo ulje. Po želji možete dodati i malo limunovog soka. Prije posluživanja preporuka je da umak odstoji minimalno 20 minuta, a još je ukusniji ukoliko ga pripremite dan ranije te ostavite u frižideru. Prije posluživanja izvadite umak kako bi postigao sobnu temperaturu te začinite meso, ribu ali povrće, bez obzira poslužujete li svježe, kuhano ili pečeno.

Profimedia  Chimichurri