George Clooney pravi vrhunska vina u Provansi

Slavni dvostruki oskarovac sa suprugom Amal kupio je imanje iz 18. stoljeća Domaine du Canadel gdje se prostire 25 hektara vinograda. Vinarija se posebno diči svojim roseom

StoryGourmet Press

Slavni holivudski glumac, redatelj, producent George Clooney i njegova supruga, ugledna odvjetnica Amal Clooney plijene pozornost gdje god se pojave, a sve češće može ih se vidjeti u Europi. Za svoje vjenčanje su odabrali romantičnu Veneciju, a poznato je i da često uživaju u kući na jezeru Como. Nedavno su kupili još jednu nekretninu u Europi, ovoga puta u Provansi u Francuskoj. Riječ je o Domaine du Canadel, vinskom imanju iz 18. stoljeća na kojem se uz raskošnu vilu s bazenom i teniskim terenom prostiru prekrasni vrtovi, jezero, maslinik i vinograd od 25 hektara.

StoryGourmet Press 

StoryGourmet Press 

Zahvaljujući biodinamičkom uzgoju vinograd u Domaine du Canadel je certificiran kao organski. Loze su raspoređene po ‘terasama’, a kameni zidovi oko njih ograničavaju eroziju i reguliraju temperature i protok kišnice. Vinarija Domaine du Canadel poznata je po specifičnoj proizvodnji vina i ručnoj berbi grožđa, a berbi i procesima odležavanja pridaje se velika pažnja. Svaka parcela vinograda bere se zasebno u idealnoj zrelosti i zasebno se vinificira. Svaki tank stoga ima svoje suptilnosti i svoj karakter. 

"Clooneyjev dolazak u Domaine du Canadel može nam samo učiniti dobro, cijeli kraj dobit će novu dimenziju", rekao jeljetos oduševljeno lokalni političar, gradonačelnik obližnjeg gradića Brignolesa, Didier Bremond.

StoryGourmet Press 

U Hrvatskoj Clooneyjeva vina uvozi Vinolog, a u njihovom wine shopu mogu se pronaći dvije etikete vinarije Domaine du Canadel - rose i crni cuvee. Chateau Canadel rose, berba 2020 ima certifikat bio vina. Napravljen je od mješavine ručno branih sorti grožđa mourvedre, cinsault i grenache. Dominiraju arome breskve i egzotičnog voća. Vino ima lijep izbalansiran okus, punog tijela i težine. Definitivno nije svakodnevni rosé. Chateau Canadel crni cuvee, berba 2018. od sorti mourvedre, cinsault, grenache i syrah iz trsova koji su okrenuti prema jugu, dozrelih na puno sunca. Svaka sorta daje svoj doprinos i miješanjem daje neodoljivu kombinaciju. Maleno, crno grožđe mourvedre proizvodi vrlo taninsko vino, cinsault, grožđe svijetle kože, doprinosi značajnim aromama. Grenache dodaje tijelo, koncentraciju i živopisne okuse crvenog voća, dok syrah daje strukturu, slanost i note crno voće. I ovaj crni cuvee ima certifikat bio vina.

Profimedia 

Profimedia