Jeste li za jednu jesensku salatu?

Malo rikole ili baby špinata, bundeva, kvinoja, jabuka i zanimljivi umak sve je što vam treba za ovo brzo, ukusno ali i zdravo jelo

Profimedia

Radni je tjedan, nemate baš vremena a htjeli biste pojesti nešto, ukusno, brzo gotovo ali i zanimljivo? Imamo rješenje - jednu posebnu jesensku salatu s još posebnijim preljevom. Glavna ‘zvijezda’ salate je bundeva uz nju u salatu idu još i jabuka, baby šinat ili rikola, sjemenke bundeve ili orasi te kvinoja. Ono što daje zanimljivost cijelom okusu salate je preljev u koji idu tahini i tamari, koje možete naći u specijaliziranim dućanima. Provjerite recept u nastavku i uživajte!

Sastojci:
4 šalice svježeg baby špinata ili baby rikole, nasjeckano
1.5 šalica skuhane kvinoje
¾ šalice bundeve, narezane
1 srednja jabuka, oguljena i narezana
⅓ šalice sjemenki bundeve ili oraha
3 žlice suhih brusnica

Za preljev:
2 žlice tahinija
2 žlice jabučnog octa
2 žlice soka od limuna
2 žlice tamarija ili soja sosa s manje soli
4 žlice prehrambenog kvasca
2 žličice mljevenog češnjaka, oko 2 češnja
2 žličice javorovog sirupa

Priprema:
Prvo lagano popecite bundevu narezanu na kockice - oko 30 do 40 minuta, na 200 stupnjeva, okrećući kockice jednom ili dvaput, dok svi komadići ne omekšaju. S njima možete popeći i orahe ili sjemenke bundeve - stavite ih na poseban lim za pečenje jer se oni peku 5 do 10 minuta (pazite da ne izgore); zatim ih izvadite iz posude da se ohlade.
Dok pečete bundevu, u veliku zdjelu za salatu umiješajte špinat ili rikolu, kuhanu kvinoju, jabuku i brusnice. Zatim dodajte ohlađene orahe ili sjemenke bundeve. Sad napravite preljev - sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne postane glatko.
Nakon što je bundeva ispečena, ostavite je da se ohladi, a zatim stavite u zdjelu s ostalim sastojcima. Dodajte preljev i poslužite odmah.