Slatko od dunje u zdravijoj varijanti

Isprobajte recept za ovu ukusnu slasticu koji ne uključuje šećer

Profimedia

Kad promislimo na jesen, nekako nam se odmah u nosnice uvuče onaj slatki, poseban miris dunje. Zovu je još i zlatna jabuka, potječe iz jugozapadne Azije, točnije iz Mezopotamije, a predstavlja simbol ljubavi, ljepote, sreće, plodnosti i zdravlja. Dunja je vitaminska bomba jeseni i od davnina je poznata u narodnoj medicini a koristi se prije svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima - sadrži vitamin C, B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Profimedia 

Dunja je zaista pravo jesensko voće, fantastičnog je okusa pa ne čudi da je čest sastojak zimnica. Od dunje se proizvode marmelade, namazi, kompoti, likeri, rakije, sirupi ali i ona posebna delicija - slatko od dunje. To je jako ukusna slastica koja se može jesti posebno ili kao dodatak drugim slasticama kao što su palačinke, vafli, krafne, kolači… To je ujedno i jako slatki desert no mi smo se danas odlučili za nešto zdraviju verziju slatkog od dunje - okus je malo drukčiji od originala ali ne i manje ukusan! U nastavku isprobajte recept koji umjesto šećera sadrži javorov sirup

Sastojci
4 dunje
200 ml vode
1 štapić cimeta
2 lovorova lista
1 limun
250 ml javorovog sirupa

Priprema
Uključite pećnicu da se zagrije na 180°C. Zatim dunje temeljito operite, ogulite im kožu, narežite na kockice te posložite u dublju keramičku posudu. Zatim im dodajte limunov sok, javorov sirup, lovorov list te štapić cimeta. Sve dobro promiješajte i pokrite aluminijskom folijom te pecite oko 90 minuta. Pustite da se ohladi pa posložite u staklenke i dobro ih zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.