Iz Dikine kuhinje: Domaća savijača od jabuka

Ima li poznatijeg deserta kad je sezona jabuka od savijače ili štrudela od tog voća? Donosimo recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice kao prijedlog jesenskog jestvenika iz istog izdanja

Profimedia

Tijekom sezone jabuka koja upravo traje, teško da nećete ispeći barem jednu savijaču iliti štrudel s tim voćem. Tradicionalna je to slastica, nema tko je ne voli a gotova je u manje od sat vremena. Savijača kao desert posebno je zastupljena u knjizi “Dalmatinska kuhinja”, autorice Dike Marjanović-Radice. Naime, kako ona piše, muškarci nisu baš od deserta, ali savijaču ne odbijaju. To je, nadalje piše Dika Marjanović-Radica, zdravo, jednostavno slatko koje se većinom sastoji od voća, najčešće jabuka, grožđa, trešanja. Piše i da se savijača, odnosno štrudel ubraja u naše slastice iako je proširena po cijeloj južnoj i srednjoj Europi.

Ipak, kaže da makar se štrudel smatra jednostavnom slasticom, priprema nije baš najjednostavnija. Doduše, početkom 50-ih godina od kad je izdanje “Dalmatinske kuhinje” koju citiramo, nije bilo gotovog tijesta za savijače nego se sve radilo od početka. Stoga i mi danas donosimo jedan takav recept za savijaču od jabuka - od početka, kao i prijedlog jesenskog menija, također sadržanog u spomenutoj knjizi.

RUČAK:
Juha od pasulja s rižom
Bravlji drob s glavatim kupusom, krumpirom i peštom
Savijača od jabuka

VEČERA:
Hladna pečena riba
Pasulj na salatu

Savijača od jabuka

Profimedia 

Sastojci:

Tijesto:
25 dkg brašna
Pola žličice masti
1 žlica ulja
2 žlice kvasine
Malo mlake vode
Malo soli

Nadjev:
1 kg jabuka
3 žlice šećera
6 dkg grožđica
Malo cimeta
Naribana korica limuna
Šaka oraha ili badema
2 žlice ruma
Šećer u prahu za posluživanje

Priprema:
Prvo se napravi tijesto - brašno se stavi na dasku, u sredini se napravi rupa u koju se stavi mast i ulje, malo mlake vode u kojoj smo razmutili malo soli i kvasine. Izradimo tijesto dok ne postane glatko i meko. Od tijesta napravimo loptu i pokrijemo je mlakim loncem i pustimo da odmori oko pola sata. Potom na pobrašnjenom stołu razvaljamo tijesto s valjkom, sve dok ne postane tanko i prozirno.
Nadjev:
Operemo i ogulimo jabuke te ih naribamo. U to dodamo 3 žlice šećera, 6 dkg grožđica, malo cimeta, naribane korice limuna, šaku oraha ili badema te 2 žlice ruma. Sve pomiješamo i pustimo da malo odstoji. Razvučeno tijesto premažemo s masti i po želji poškropimo maraškinom te stavimo nadjev. Zatim krajeve preklopimo i oprezno savijemo tijesto s one strane s koje je nadjev. Savijača se postavi u pleh za pečenje, malo naulji i pečemo je oko pola sata do 45 minuta na 180. Poslužuje se narezano i posuto šećerom u prahu.