Slavlje francuske gastronomije na hrvatski način

Od 14. do 22. listopada održat će se 6. izdanje manifestacije Gout de/Good France, posvećeno gastronomiji sutrašnjice. Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom francuskog gastronomskog velemajstora Alaina Ducassea. U Hrvatskoj su se slavlju pridružili restorani iz Zagreba, Mačkovca, Splita i Osijeka, a gala večera održat će se u restoranu Zinfandel's hotela Esplanade

arhiva hotela esplanade

Nakon godine pauze zbog pandemije, od 14. do 22. listopada održat će se u Zagrebu 6. izdanje manifestacije Gout de/Good France, posvećeno gastronomiji sutrašnjice. Tom se manifestacijom svake godine diljem svijeta slavi 'francuski gastronomski obrok', koji je 2015. godine uvršten na popis nematerijalne baštine UNESCO-a. Prije dvije godine u manifestaciji je sudjelovalo više od 5000 chefova u 150 zemalja, te je time Gout de/Good France postao najveći gastronomski događaj na svijetu. Ove godine manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom francuskog gastronomskog velemajstora Alaina Ducassea.

StoryGourmet Press 

Što se tiče Hrvatske, obilježavanje ove manifestacije počelo je već tijekom festivala taste the Mediterranean u Splitu od 6. do 9. listopada sudjelovanjem sedam chefova s francuskog juga Coline Faulquier, Antonyja Germanija, Clémenta Higginsa, Claudea Krajnera, Lionela Lévyja, Ippeija Uemure i Laëtitije Visse. Također, manifestacija se obilježava i u svim hrvatskim restoranima koji su uključeni u manifestaciju. U Zagrebu to su restorani Zinfandel's u hotelu Esplanade, Bistro Fotić, Stara zagrebačka škola te Market street food and drinks. U Mačkovcu su u manifestaciju uključila omiljena Mala hiža, u Splitu Zora bila i Noštromo, a u Osijeku Waldinger

Također, u Zagrebu će od 19. do 22. listopada gostovati jedan od 50 najboljih francuskih čokolatijera Claude Krajner, Francuz hrvatskog podrijetla. On će u srijedu 20. listopada održati masterclass za profesionalne chefove u hotelu Esplanade, a isti dan u 18 sati u Francuskom institutu u Zagrebu održat će Uvod u kušanje čokolade - predavanje koje nudi uvod u otkrivanje svih tajni čokolade te njezino degustiranje na sasvim drugačiji način. Također Claude Krajner gostovat će sa svojim vrhunskim kreacijama na gala večeri u restoranu Zinfandel's hotela Esplanade, u četvrtak 21. listopada. Inače, Krajner je titulu Maître Artisan Chocolatier dobio 2015. godine, a iste je godine postao i član prestižne kulinarske akademije Académie Nationale de Cuisine. Zanat je pekao u najboljim pariškim restoranima, ali i na Kanarskim otocima gdje je bio slastičar u restoranu Les Moulins de Paris na Lanzaroteu. Stalni je predavač na renomiranoj kulinarskoj školi Villa des Chefs u Aix-en-Provenceu, gdje poznati chefovi i slastičari održavaju tečajeve i masterclassove za polaznike. Claude Krajner također je autor personaliziranih čokoladnih proizvoda za velike tvrtke kao što su Kartell, Swarovsky i Palais des Thés. 

arhiva hotela esplanade  Slavni čokolatijer Claude Krajner

arhiva hotela esplanade  Chefica Ana Grgić

A sada malo više detalja o gala večeri koja će se održati u restoranu Zinfandel's hotela Esplanade koja će se održati u suradnji s Veleposlanstvom Francuske Republike u Zagrebu i Francuskim institutom te festivalom Taste the Mediterranean. Zvijezda večeri definitivno će biti čokolatijer Claude Krajner, ali i chefica Ana Grgić Tomić, zaštitno lice tog restorana. Ana i Claude pripremaju večeru na francuski način, a uživanje započinje dobrodošlicom uz vrhunski šampanjac Moët & Chandon Brut Impérial i privlačne francuske mini zalogaje u Esplanade Lounge baru. Ana za uvod priprema praline s tamnom čokoladom i guščjom jetrom, marinirane kruške s tradicionalnim aromatičnim plavim sirom i pečenim orasima te frangipane od badema. Slijedi gala večera od pet sljedova: tarte Tatin od ljutike i sira brie uz pesto od ružmarina, nazaobilazan klasik francuske kuhinje – puževi u umaku od Pernoda i maslaca sa začinskim biljem, posluženi uz heljdu s kremom od češnjaka, francuska juha bouillabaisse sa šafranom i dagnjama te prsa biserke sous vide s tartufima, guščjom jetrom i kremom od celera – ovi okusi odvest će vas na pravo gastronomsko putovanje Francuskom. Gost večeri Claude Krajner za ovu će priliku kreirati neodoljivi mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom, koji će savršeno zaokružiti doživljaj. Cijena večere iznosi 680 kn po osobi, a uključuje šampanjac dobrodošlice uz male zalogaje te pet sljedova jela uz kavu/čaj i petit fours. Pomno odabrana selekcija francuskih vina, šampanjca, likera i konjaka naplaćuje se prema konzumaciji. Odabir francuske glazbe potpisuje DJ Jurki, a poklone za uzvanike osigurava francuska kozmetička kuća L'Occitane en Provence.

"Veselim se nastavku ove globalne inicijative i suradnji sa chefom Claudeom Krajnerom na gala večeri u Zinfandel'su. Sigurna sam da će gosti uživati u njegovim čokoladnim kreacijama. Ciljevi večere Good France uključuju povezivanje s lokalnim proizvođačima, etičko ugostiteljstvo i kuhanje bez stvaranja otpada te učenje o okusima. Na svemu tome već godinama radimo i osobito me veseli što je ove godine Michelin prepoznao naše napore u smjeru održivosti te dodijelio restoranu Zinfandel's prvu zelenu Michelinovu zvjezdicu u Hrvatskoj", rekla je chefica Ana Grgić Tomić.

Pogledajte našu galeriju i inspirirajte se okusima Francuske!

StoryGourmet Press, arhiva hotela esplanade Manifestiacija Gout de/good France 2021. u Hrvatskoj