Znate li zašto su kesteni zdravi?

Bilo da ih pečemo na otvorenoj vatri ili od njih radimo nadjeve pa i čajeve, ovaj jesenski plod uvijek je dobar izbor, doznajte zašto

Profimedia

Kesten je definitivno jedan od sezonskih favorita. Bilo da kestene pečemo na otvorenoj vatri ili od njih radimo nadjeve, deserte pa i čaj, zdravstveni benefiti konzumacije su veliki a da ne spominjemo i odličan okus! Ovaj jesenski plod čiji miris nam najavljuje jesen u sebi krije puno vitamina C, vlakna i folate a zbog malenog udjela masti dobar je izbor i za one koji paze na kilažu. Uglavnom jedemo pitomi kesten - pečemo ga, stavljamo u nadjeve, juhe, slastice, umake… dok je divlji kesten, iako nejestiv, prepoznat u ljekovitoj medicini. U idućim tjednima bavit ćemo se receptima s ovom namirnicom no prvo doznajte zašto je dobro jesti kestene.

Profimedia 

- Kesten je dobar izvor antioksidansa, uključujući vitamin C i karotenoide lutein i zeaksantin, te razne biljne spojeve uključujući polifenole poput galne kiseline i tanina. Ove hranjive tvari i biljni spojevi štite stanice od oštećenja i mogu pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti.

- Jedući kestene u organizam unosite magnezij i fosfor koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalij koji uravnotežuje razinu natrija, srčane otkucaje i važan je za regulaciju krvnog tlaka. Unosite i folnu kiselinu, dakle vitamin B9 koji je zaslužan za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

- Kesten je izvrstan izvor vlakana koji podržavaju probavnu funkciju. Vlakna također djeluju kao prebiotik, potiču crijevne bakterije i zauzvrat pomažu u održavanju zdravog crijeva i crijevnog okoliša. Osim toga, vlakna pomažu u smanjenju razine kolesterola.

Profimedia 

- Konzumacija kestena može poboljšati upravljanje šećerom u krvi jer, iako kesteni pružaju više ugljikohidrata od ostalih orašastih plodova, dodatna vlakna koja sadrže pomažu regulirati njegovo oslobađanje. Čini se da antioksidansi kestena, poput galske i elaginske kiseline, poboljšavaju odgovor naših stanica na inzulin, što čini ukupnu kontrolu šećera u krvi učinkovitijom.

- Ovaj plod je i dobar izbor ako pazite na kilažu. Naime, kesten ima malen udio masti, sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama što ga čini i namirnicom idealnom za mršavljenje. Nadalje, obećavajuće studije na životinjama sugeriraju da bi dodavanje kestena u prehranu moglo smanjiti nakupljanje masnoće na trbuhu.

- Valja napomenuti da kesten ne sadrži gluten pa ga se često može naći u bezglutenskoj ishrani. Po svom sastavu ima najveći postotak škroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krumpiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako probavljivo brašno kestena pokazalo se idealnim u spravljanju kolača, sladoleda, juha i umaka.

Profimedia 

- Spomenimo i divlji kesten - on nije jestiv ali se koristi u ljekovitoj medicini, upravo zbog svojih ljekovitih svojstava. Od divljeg kestena se može raditi čaj koji je je dobar za ublažavanje simptoma astme i bronhitisa a koristi se i u izradi krema za liječenje proširenih vena. Ekstrakt sjemenki divljeg kestena potiče bolju opskrbu kože kisikom i hranjivim nutrijentima a pokazao se i kao dobar pomagač u borbi protiv celulita.

- I, za kraj, jesu li kesteni dobri za svakoga? Naime, oni su u drugačijoj botaničkoj kategoriji od osam orašastih plodova koji predstavljaju uobičajeni rizik od alergija. Međutim, neki ljudi mogu biti alergični na kestene unatoč tome što sigurno podnose kikiriki i orašaste plodove. Sve u svemu, sirovi kesteni za većinu su ljudi sigurni, ali budući da sadrže tanine, mogu izazvati probavne smetnje i mučninu kod nekih osoba.