Čuli ste za grenadine - bezalkoholni sirup napravljen od soka nara. Uglavnom se koristi u koktelima i bezalkoholnim pićima a ponekad i u marinadama (ide odlično uz piletinu i pečenu svinjetinu). Svakako najpoznatiji koktel za koji se koristi je Tequila Sunrise, a ako govorimo o bezalkoholnom piću, onda je to svakako Shirley Temple.
Grenadine je slatki, opori sirup u koji, osim nara idu još i šećer te vode cvijeta naranče koja, suprotno očekivanom, ne dodaje sirupu aromu naranče, već cvjetnu notu koja pojačava note nara. A kako ga i vi možete napraviti kod kuće, provjerite u nastavku:
Sastojci:
2 šalice soka od nara, od 2-3 velika nara
1 šalica granuliranog šećera
1/2 žličice vode cvijeta naranče
1 žlica melase od nara
Priprema:
Prvo u malom loncu pomiješajte sok od nara i šećer i miješajte dok se ne otopi. Zakuhajte smjesu na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite vatru na srednje nisku. Tekućina bi trebala imati puno malih mjehurića po rubovima, ali bez velikih mjehurića.
Nastavite pirjati dok se smjesa ne smanji na otprilike trećinu, trebalo bi ostati 1 2/3 šalice tekućine. To može potrajati između 20 i 30 minuta, a tekućina bi trebala biti viskozna i zgusnuti se do konzistencije meda.
Nakon što se smjesa smanjila, maknite je s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Umiješajte vodu cvijeta naranče i melasu od nara.
Dobiveni grenadine čuvajte u hermetički zatvorenoj posudu ili boci, te čuvajte u hladnjaku najviše mjesec dana.
Napomena: Ako želite produljiti rok trajanja grenadine, prije stavljanja u bocu, ulijte u sirup i 30 ml votke, to će mu produljiti rok trajanja na tri mjeseca.