Recept za drugačiji pomfrit, onaj od repe

Da, da dobro ste pročitali, pečemo repu, korjenasto povrće iz porodice kupusnjača

Instagram / Eat the Gains

Ova zimska ljepotica uglavnom je popularna kao ukiseljena, fermentirana namirnica (koja kao takva ima snažan probiotički utjecaj) te povremeni gost u salatama, ali je vrijeme vratiti slavu i popularnost ovoj zanemarenoj a izuzetno zdravoj namirnici. Repa je bogata vitaminom B6 te općenito pomaže kod infekcija, regulira kolesterol i sprječava srčane bolesti, umiruje živčani sustav, koristi probavnom sustavu te štiti od zloćudnih bolesti. Korijen je okrugli ili duguljast, bijele boje ili svijetloružičaste boje što ovisi o sorti.

Vezano uz svakodnevno kuhanje, jesen i zima savršeno su godišnje doba za uživanje u repi a savjet kako najbolje pripremiti svježu repu je da je ogulite i narežete na rezance, kuhate na pari ili vodi, pa pripremite na salatu, kao varivo ili nadjev. Najviše hranjivih sastojaka sačuvat ćete u salati od svježe repe – pripremite kao salatu ili zdravu grickalicu. Mlađi primjerci su slađi, a stariji su oštrijeg, ljutkastoga okusa. Ali donosimo recept koji se lako priprema te pretvara repu u odličan prilog:

Pomfrit od repe

Instagram / Eat the Gains 

Sastojci:  

3 žlice maslinova ulja
4 srednje bijele repe
žličica češnjaka u prahu
sol, papar
začini po želji
Priprema: pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Repu očistite i narežite na štapiće. U posudi pomiješajte ulje, češnjak i začine po želji. Dodajte krumpiriće pa sve dobro protresite. Rasporedite repu po posudi za pečenje, pospite omiljenim začinima i pecite oko 20 minuta ili dok ne poprimi boju. Lagano protresite pa pecite još kratko s druge strane.

Instagram /