Kompot od dunja je uvijek dobra ideja!

Iskoristimo zadnje dane sezone ovog ukusnog voća

Profimedia

Dunja je voće čiji miris obilježava jesen, posebno onu ranu. Već smo vam predlagali kako od nje raditi slatko ili domaći sok, a sad vam predlažemo recept za kompot od dunje!

S obzirom da su trenutno zadnji dani sezone ovog ukusnog i nevjerojatno mirisnog voća, požurite na tržnice i nabavite dunje, uzmite i malo jabuka, odvojite sat vremena i pripremite ovaj ukusni i mirisni kompot čiji će miris ispuniti vašu kuhinju!

Sastojci:
1/2 kg dunji
1/2 kg jabuka
Sok od pola limuna
⅓ šalice agavinog sirupa
½ šalice vode
½ žličice mljevenog cimeta
1 mahuna vanilije, razdvojena i ostrugana

Priprema:
Napunite veliku posudu vodom i dodajte sok od pola limuna. Dunje i jabuke razrežite na četvrtine, stavite ih u vodu a zatim komad po komad vadite iz vode, gulite te narežite poprečno na komade te opet vratite u vodu s limunom.
Pomiješajte agavin sirup i vodu u velikom loncu i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte. Dunje i jabuke ocijedite i dodajte u lonac skupa sa cimetom i vanilijom. Pustite da prokuha, poklopite, smanjite vatru i pirjajte, često miješajući, jedan sat. Dunje će biti mekane i ružičaste, a jabuke će jako omekšati, gotovo će se pretvoriti u umak. Može se poslužiti i toplo i hladno. Uživajte!

Profimedia