Kad govorimo o povrću, radič često nekako ostane po strani, nepravedno zanemaren iako je riječ o lisnatom povrću koje ima itekako puno koristi, ne samo za zdravlje nego i za širenje palete okusa. Stoga ćemo danas pisati upravo o radiču, točnije o crvenom radiču, najčešće zastupljenoj vrsti ove sorte cikorije. Većina radiča koji se konzumira diljem svijeta nazvana je po raznim dijelovima Italije odakle ova sorta i potječe.
Za razliku od većine drugog lisnatog povrća, radič se jede i sirov i termički obrađen. Sirov je pomalo gorkast no kada mu se listovi kuhaju na pari ili pak peku, ta gorčina nestaje, ostavljajući za sobom ugodan okus koji nadopunjuje jela od povrća, ribe i tjestenine. Ako ga pak koristite u salati, ocat će prikriti dio njegovog jakog okusa.
No, krenimo s tim zašto je poželjno jesti radič. Kao prvo, jako je dobar za zdravlje - osigurava velike količine vitamina K, kao i umjerene količine bakra, folata, vitamina E, dijetalnih vlakana, proteina i vitamina C. Ujedno ima i vrlo malo kalorija, šećera i ugljikohidrata, a sadrži neke omega-3 i omega-6 masne kiseline. Zahvaljujući svemu tome, radič jača imunološki sustav, dobar je izbor za detoksikaciju tijela, regulaciju krvnog tlaka, gubitak težine, poboljšanje probave a smatra se i da smanjuje rizik od raka.
Sad kad smo doznali zašto ga je dobro jesti, pozabavimo se time kako ga pripremati. Neki od najboljih recepata su salate, sokovi od povrća, variva s radičem, soljenje listova radiča kao i njegovo uparivanje sa slađim sastojcima.
Salate: Poput crvenog kupusa, ovo lisnato povrće dodaje oštar i neobičan okus svakoj salati, posebno onoj s preljevom na bazi limuna koji se suprostavlja blago gorkastom okusu radiča.
Sok od povrća: miješanjem listova radiča sa celerom, špinatom, keljom, mrkvom i jabukama možete napraviti ukusan shake bogat hranjivim tvarima koji će vas držati sitima cijeli dan!
Pirjanje: Kada pirjate radič, gorak spoj (laktukopikrin) u ovom povrću se neutralizira, što mu može poboljšati okus, čineći lišće radiča svestranijim u drugim receptima.
Soljenje: soljenje lišća radiča ili uparivanje s kaparima, kiselim krastavcima ili limunom može pomoći da se smanji jačina okusa.
Zaslađivanje: Neki ljudi uživaju u spajanju ovih listova sa šećerom ili voćnim džemom kako bi uravnotežili okuse.
U nastavku vam donosimo recept za sotorani radič, odličan prilog za koji vam treba svega 15 minuta i svega tri sastojka - radič, ulje i sol.
Sastojci:
1 glavica radiča
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/4 žličice fine morske soli
Cvijet soli za ukras
Priprema:
Operite glavicu radiča te je narežite na četvrtine. Izrežite i bacite jezgru svake četvrtine a potom svaku četvrtinu narežite na komade veličine zalogaja. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri te dodajte ulje. Potom ubacite radič, posolite i promiješajte da se listovi prožmu uljem. Kuhajte, često miješajući, dok radič ne omekša i počne pomalo dobivati smeđu boju, oko 8 minuta.
Prebacite radič na tanjur za posluživanje, pospite sa cvijetom soli te poslužite vruće ili na sobnoj temperaturi. Prijatno!