Zadnji su dani malina a kako biste što dulje uživali u blagodatima ovog voća, zašto ga ne biste pretvorili u liker? Dobit ćete ukusan napitak koji možete piti samog, dodati vašem omiljenom koktelu ili pomiješati sa sodom. Recept je vrlo jednostavan - maline se maceriraju sa šećerom i votkom (i malo vanilije po želji) kako bi se izvukli prirodni sokovi iz voća. Smjesa zatim stoji četiri tjedna, tijekom kojih se okusi malina i vanilije stapaju s votkom a taj spori proces ekstrakcije osigurava da će se svi okusi uliti u liker.
Nakon četiri tjedna smjesa se procijedi a rezultat je liker s punim okusom maline koji se može pijuckati sam ili u brojnim koktelima. Dodajte ga malo svojoj sljedećoj margariti, daiquiriju ili ginu i toniku za dašak ljetnog okusa bobičastog voća.
Sastojci:
cca 4 pakiranja malina
2 šalice šećera
3 šalice votke
1 mahuna vanilije, po želji
Priprema:
U velikoj zdjeli zgnječite maline i šećer te ostavite smjesu sat vremena lagano prekrivenu kuhinjskom krpom, da se šećer otopi. Potom u smjesu umiješajte votku i pažljivo premjestite smjesu u hermetički zatvorenu posudu koja se može protresti, recimo u veliku staklenku s poklopcem ili bocu za liker s poklopcem. Ako koristite vaniliju, mahunu vanilije prepolovite po dužini i dodajte je u smjesu. Teglu dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Svaka dva do tri dana lagano protresite staklenku da promiješate smjesu, koja bi trebala odstojati ukupno četiri tjedna.
Nakon četiri tjedna smjesu procijedite kroz fino cjedilo s gazom. Možda ćete morati procijediti više puta, dok liker ne bude bistar i bez sjemenki ili pulpe.
Procijeđeni liker ulijte u čistu hermetički zatvorenu posudu, poput staklene boce ili staklenke. Koristiti ga možete odmah a čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu do dva tjedna.