Maslinari ovih dana ubiru plodove svoga rada

Na ukupno 220 hektara Ol Istria, najvećeg maslinika u ovom djelu Europe, zaposlenici istarske Agrolagune beru plodove maslina koje su stare preko 40 godina

Ivan Bišćan

Gurmani vole ovo doba godine, posebno u Istri. Došlo je vrijeme nara i artičoke, ali jedan od omiljenih događaja u studenom je berba maslina koja još uvijek traje. Postoji uzbuđenje i iščekivanje koje prožima svako istarsko selo. Stoljetna stabla još uvijek velikodušno daju plodove koji će sada postati tekuće zlato, vrhunsko maslinovo ulje, osnovna namirnica mediteranske kuhinje. U mnogim se regijama branje maslina još uvijek obavlja ručno, što je težak posao. Maslinari pozivaju druge poljoprivrednike kako bi pomogli u berbi. I u većem dijelu Istre sve se još uvijek radi ručno. Ispod stabala se postavljaju velike cerade, a zatim se masline uklanjaju velikim grabljama poput češlja. Na ukupno 220 hektara Ol Istria najvećeg maslinika u ovom djelu Europe i zaposlenici istarske Agrolagune također beru plodove maslina koje su stare preko 40 godina.

Ivan Bišćan 

Nekada se ručno bralo oko 80 posto uroda, za što je bilo potrebno 250 do 300 ljudi, no to je sada nezamislivo. Ove je godine u berbi angažirano sedamdeset ljudi i tri stroja. Naime, kako bi berba bila što uspješnija veći dio rada se preusmjerava na strojnu berbu u ovom masliniku, a ručnom berbom radnici nadopunjavaju one dijelove do kojih stroj ne može pristupiti. Unatoč strahovima nekih maslinara kako pri berbi nije dobro koristiti tresače i ostalu mehanizaciju, zbog navodnog 'stresa' cijelog stabla, stručnjaci naglašavaju kako ti strahovi nisu opravdani i da se veća šteta može napraviti lošom, nekvalitetnom ručnom berbom i nestručnom radnom snagom, nego strojem.

Ivan Bišćan 

Čim se masline uklone sa stabala, ne gubi se vrijeme jer je bitno izbjeći fermentaciju maslina koja se događa unutar 48 sati. Plodovi se odmah donose na preradu. Na mlinovima vlada praznična atmosfera jer poljoprivrednici ostaju i čekaju da im se prešaju masline. Za razliku od branja nekad, danas se puno veća pažnja posvećuje kvaliteti ulja, za što je najzaslužniji rok berbe u optimalnim uvjetima. Masline se beru kad su poluzrele, a ranija berba daje bolju kvalitetu, pri čemu ulja imaju potrebnu svježinu, boju i aromu. Uz to, naravno, plodovi moraju biti zdravi i prerađeni na vrijeme, a proces proizvodnje kontroliran od početka do kraja. Takav pristup ima Agrolaguna, a njezina OI Istria ekstra djevičanska maslinova ulja osvajaju brojna svjetska priznanja na najprestižnijim natjecanjima i to ih izdvaja od ostalih.

Ivan Bišćan 

Inače, u proizvodnji maslinovih ulja u svijetu, danas su apsolutni trend sortna maslinova ulja. Poput vina i ulje se može proizvesti kao jednosortno ili kao kupaža više sorti. Pod imenom Ol Istria nalaze se sortna maslinova ulja Picholine, Pendolino, Ascolana, Leccino te autohtona sorta Istarska bjelica.

Kako izgleda berba maslina u najvećem malsinivku u Hrvatskoj, onom Agrolagune, pogledajte u videu.

Berba maslina Agrolaguna  YouTube