Iz Dikine kuhinje: Umak od kapara

U novom nastavku naše rubrike u kojoj pišemo o “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice bavimo se toplim dodatkom za meso i ribu napravljenim od poznate dalmatinske namirnice

Profimedia

I u novom nastavku naše rubrike “Iz Dikine kuhinje”, o jelima i jelovnicima iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice, bavimo se tradicionalnim recepturama i zanimljivim obrocima koje danas, na žalost, ne nalazimo tako često na našem stolu.
Neka od tih jela su i razni umaci, za koje Dika Marjanović-Radica kaže da su važan dio obroka, naglašava kako ne smiju biti ni pregusti ni previše rijetki te da ih se prije posluživanja obavezno treba dobro promiješati da se na njima ne stvori kožica. Jela uz koje predlaže umake su kuhano meso te općenito riba.

Među namirnicama od koje predlaže izradu umaka su i neke vrlo zanimljive, barem iz današnje perspektive, pa tako nalazimo recepte za umak od kamenica, od kiselih krastavaca, od kućica, od srdela i jaja ili od cikle. Tu su i klasici, kao što je majoneza, umak od rajčice, poruluka, koromača ili razne varijante umaka s hrenom.

Mi ćemo se danas baviti umacima od kapara, jer ih u kuharici ima nekoliko vrsta i dobro se slažu i s ribom i s mesom.
U nastavku donosimo dva recepta po uzoru na ona iz “Dalmatinske kuhinje, jedan je umak od kapara sa slanim srdelama koji ide uz meso a drugi je s maslacem i ide uz ribu, perad i teletinu.

Profimedia 

Umak od kapara sa slanim srdelama

Sastojci:
6 dkg kapara
6 dkg slanih srdela
4 žlice maslinovog ulja
sok 1 limuna
Priprema:
Isjeckati kapare i pasirati slane srdele te ih pomiješati s uljem i limunovim sokom. Dobivenu smjesu prokuhati i poslužiti s vrućim mesom.

Umak od kapara za ribu ili meso

Sastojci:
Velika žlica nasjeckanih kapara
12.5 dkg maslaca
2 žlice brašna
1/4 vode
Sok pola limuna

Profimedia 

Priprema:
Ugrijati maslac, dodati brašno i vodu te tuči na pari dok ne postane pjenasto. Potom dodati sok od limuna i nasjeckane kapare.