5 namirnica koje ne valja jesti sirove

Za neke znate da su štetne, a neke će vas iznenaditi - pogledajte koju hranu svakako treba termički obraditi ili - izbjegavati

Profimedia

Da nije baš pametno jesti sirovu piletinu, nije neka novost. Također, vjerujemo da znate da gljive ne jedemo čim ih uberemo, ravno iz zemlje. Tu je i sirovi krumpir - njega smo jeli jedino ako smo htjeli izbjeći odlazak u školu zbog naglog porasta temperature. Dakle, dobro znamo da i njega treba skuhati ili sipeći prije konzumacije. No, za neke od sljedećih namirnica možda i ne znate da ih je izuzetno važno dobro termički obraditi prije nego ih odlučite jesti.
Pa, krenimo redom:

Profimedia 

GRAH

I dok je kuhani grah prava poslastica, jedenje sirovog pa i nedovoljno kuhanog graha može vas odvesti u bolnicu. Naime, termički nedovoljno obrađen, može vam uzrokovati proljev i teško povraćanje. Sadrži fitohemaglutinin koji je prirodno prisutan u mnogim biljkama, ali kada dosegne visoke razine potencijalno djeluje kao toksin. Kako biste izbjegli potencijalno trovanje, sirovi grah je dobro namakati najmanje pet sati, potom ga ocijediti i kuhati u slatkoj vodi najmanje pola sata.

Profimedia 

GORKI BADEMI

Bademi su superhrana, prepuna hranjivih tvari i vitamina. To je točno ali kad govorimo o slatkim bademima. Gorki bademi su potpuna suprotnost i kada nisu pravilno kuhani, mogu vas ubiti. Studije su pokazale da postoji "široki raspon koncentracija cijanida u uobičajeno dostupnim gorkim bademima." doduše, sirove bademe baš i ne možete kupiti na svakom koraku ali ih zato možete ubrati. Bolje nemojte…

Profimedia 

SIROVO MLIJEKO

Ne, ne mislimo na ono mlijeko koje svi pijemo ujutro samo ili s kavom. Mlijeko koje imamo u našim hladnjacima je pasterizirano, što znači da je zagrijano da ubije sve bakterije ili štetna svojstva. Sirovo mlijeko je u biti mlijeko koje nije pasterizirano. To znači da ako ga konzumirate, mogla bi vas dohvatiti listerija, E.coli i salmonela. Kako biste izbjegli bolove u trbuhu, preporučuje se da kupite pasterizirano mlijeko, da držite mliječne proizvode u frižideru te da bacite sve mliječne proizvode kojima je istekao rok trajanja.

Profimedia 

BOBICE BAZGE

Iako bazga ima brojne ozbiljne prednosti - može pomoći kod prehlade, alergija i probave - štetna je ako se konzumira sirova. Kora, lišće i sirove bobice grma bazge mogu uzrokovati pogoršanje simptoma autoimunih bolesti. Nekuhane bobice bazge mogu dovesti do preaktivnog imunološkog sustava, što izaziva simptome autoimunih bolesti.

Profimedia 

HRENOVKE

Uvriježeni mit je da, budući da su hrenovke prethodno kuhane, su i potpuno sigurne za jelo i sirove. No, to baš nije pametno. Određeni proizvodi poput hrenovki mogu biti kontaminirani bakterijom Listeria monocytogenes čak i nakon što su obrađeni i zapakirani u tvornici. Stoga hrenovke uvijek podgrijte kako biste uklonili sve kemikalije ili štetne bakterije. Dodajmo još ovdje kako je pametno izbjegavati i sirovu svinjetinu i piletinu jer konzumacija sirove svinjetine može dovesti do trihineloze, infekcije uzrokovane kontaminiranim mesom a sirova piletina može dovesti do trovanja hranom ili trbušnog tifusa.