Predstavljamo cynar, gorki liker od - artičoki

Ovaj digestiv dolazi iz Italije i zanimljivog je okusa koji se savršeno uklapa u razna kombinirana pića

Profimedia

Jeste li čuli za cynar? Riječ je o likeru koji dolazi iz Italije a možemo ga svrstati u amaro grupu likera. To je digestiv napravljen namakanjem 13 biljaka i začina u neutralnom alkoholu a ono što ovaj liker zaista čini jedinstvenom je njegov primarni sastojak: artičoke. Pije se dakle, kao digestiv nakon jela, ali ga se može pomiješati i s kolom ili sodom, s kriškama limuna i naranče ili ga čak pomiješati sa sokom od naranče kako biste dobili ukusni koktel. Naime, unatoč tamnoj nijansi pića, okus mu je prilično svijetao i zato je i savršen za koktele.

Profimedia 

Cynar je osmislio venecijanski poduzetnik i filantrop Angelo Dalle Molle, koji je razvio tajni recept 1952. godine. Nekoliko talijanskih filmskih zvijezda proslavilo je ovo piće - Ferruccio De Ceresa i Ernesto Calindri glumili su u seriji reklama za Cynar koje su se pojavile u talijanskoj reklamnoj emisiji Carosello 1960-ih.

Godine 1995. Campari je odlučio kupiti Cynar no tek u posljednjem desetljeću počeli su se pojavljivati kokteli usmjereni na bittere, pa tako znamo za Bitter Red i Cynar Julep.

Profimedia 

Sadrži 16,5 posto alkohola po volumenu i gorko-slatkog je okusa i upravo to cynar čini idealnim za koktele. Naime, iako ga možete piti samog, okus je specifičan i ne mora vam se nužno svidjeti, no, zato savršeno funkcionira u kombinacijama. Osim onih ranije navedenih, tu su i kombinacije sa tonikom, bitter lemonom pa čak i s bijelim vinom. Možete ga dodati i u Mimosu a odlično se slaže i s tekilom!