Što je potrebno da maslinovo ulje bude savršeno?

U zagrebačkom restoranu Noel predstavljena su maslinova ulja Salvela, koja se prave od autohtonih sorti buže, rosinjole i istarske bjelice, a postoji i blend više sorti nazvan Aurum

Marko Andrijašević

U zagrebačkom restoranu Noel predstavljen je novi koncept istarskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja Salvela. Šef uljar, dipl. ing. agronomije Edi Družetić i enolog te diplomirani inženjer proizvodnje Marko Krstačić predstavili su tri monosortna ulja i jednu kupažu, što predstavlja potpuno zaokret u stvaranju ovih maslinovih ulja, od iskljčivo izvornih, lokalnih sorti Istre. 

Marko Andrijašević  Šef uljar Edi Družetić

Najstarija hrvatska uljara, ona u Vodnjanu, djeluje do 1911., i u svojoj dugoj povijesti uvijek je išla ukorak s tehnološkim dostignućima u maslinarstvu, a posljednje ulaganje svrstava je među najmodernije uljare u Hrvatskoj. Sezona berbe 2021. u uljari je dočekana s potpuno novom opremom, što njihovim uljima osigurava kvalitetu i izvornost aromatike i okusa maslinovih ulja od autohtonih sorti buže, rosinjole i istarske bjelice, kao i autorskog ekstradjevičanskog ulja od više sorata zvanog Aurum. Novi zaokret u proizvodnji prati i dizajn bočica napunjenih tim tekućim mediteranskim blagom. Za ekstradjevičanska ulja Salvela koriste se masline s jedinstvenog lokaliteta - rta Barbarige, koji se nalazi prekoputa brijunskog arhipelaga. U ukupno 30 maslinika zasađeno је 7.200 stabala lokalnih sorti, od kojih su neka stara i više stotina godina. Ovaj položaj па zapadnoj obali južne Istre idealan је jer је poluotok, s tri strane okružen morem i time jedinstvenom blagom mikroklimom. Zahvaljujući jedinstvenom terroiru na kojem se nalaze njihovi maslinici, maslinova ulja Salvela su iznimnih aromatskih kvaliteta, izražene arome, specifične svježine, naglašene gorčine i pikantnosti, te su izuzetno bogata polifenolima i prirodnim antioksidansima.

Predstavimo ukratko i sorte od kojih nastaju ta vrhunska malsinova ulja. Buža se smatra kraljicom autohtonih istarskih sorata. Od davnina se govori da је to "gospodsko" ulje. Profinjenih је aroma, a prevladavaju опе zelenog badema i artičoke uz dodatne travne arome te arome rajčice i aromatičnog bilja. Ulje je blаgе zelene bоје. Istarska bjelica je autohtona sorta čije је ulje poznato ро visokom sadržaju polifenola kojih ima i do nekoliko puta više nego kod drugih sorata. Zahvaljujući upravo tome ulje je bogato antioksidansima, koji imaju blagotvornu ulogu za organizam, ali i za samo ulje, čuvajući ga dugo od kvarenja. Od istarske bjelice dobiva se "snažno" ulje, vrlo izražene voćnosti ро maslini, u čijem је okusu naglašena gorčina. Prepoznatljivog је okusa koji podsjeća па zelenu rajčicu, crnogoricu, zeleno lišće i travu. Rosinjola je podvarijetet rosulje koji se uzgaja па zapadnoj istarskoj obali, sitnog je ploda, naglašene pikantnosti i svježine. To je autohtona istarska sorta koja па području Vodnjana i okolice daje izuzetne rezultate i kvalitetu koja obiluje intenzivnom aromatikom i zelenim aromama trave, umjerene је gorčine, te je ovo ulje vrlo široke primjene u gastronomiji. 

Marko Andrijašević 

Osim tri sortna ulja, Salvela ima i svoj blend nazvan Aurum - autorsko vrhunsko ekstradjevičansko maslinovo ulje роmпо izbalansirano od odabranih sorti s terroira Barbarige, iz ranije berbe, koju karakteriziraju izražena voćnost i svježina. Omjer zastupljenosti pojedinih sorti razlikuje se od godine do godine kako bi dobivena mješavina bila skladno sastavljeno ulje, sukladno osobinama berbe, u kojemu su prisutne sve poželjne osoblne, а da pritom nijedna nije prenaglašena.