Biljke i začini dobri za jačanje imuniteta

Zavirite malo u svoju smočnicu i naći ćete odlične saveznike u borbi protiv viroza i za očuvanje zdravlja

Profimedia

Ljudi se liječe biljem i začinima stotinama godina. Oni jačaju imunološki sustav prirodno, nježno i sigurno. U nastavku donosimo izbor nekih od tih biljaka i začina od kojih većinu možete pronaći u svojoj kuhinji a čija konzumacija vam može pomoći u jačanju imuniteta i lakšem preboljevanju viroza i klasičnih zimskih bolesti.

Profimedia 

Origano

Utvrđeno je da je origano ima jaka antivirusna svojstva. Ta mala biljka koja se lako uzgaja može se dodati brojna jela. Njegov profil okusa dobro funkcionira s češnjakom, još jednim vrlo učinkovitim antivirusnom i antibakterijskom namirnicom.

Profimedia 

Đumbir

Đumbir sadrži antivirusna i antibakterijska svojstva koja inhibiraju rast i razmnožavanje nepoželjnih mikroba koji uzrokuju bolesti.
Svježi đumbir snažniji je od sušenog korijena đumbira u prahu a možete ga koristiti za čaj pa i žvakati male komadiće.

Profimedia 

Kurkuma

Kurkuma se stoljećima koristila u protuupalne svrhe, ali nedavna istraživanja pokazuju da ova narančasto-žuta biljka djeluje i kao imunomodulatorno sredstvo. Kurkumin, komponenta kurkume, može modulirati aktivaciju različitih imunoloških stanica, pojačavajući ukupni odgovor tijela na antitijela.
Kurkuma se može konzumirati na više načina: možete njezin prah koristiti kod pripreme hrane ili je koristite uz čaj, med ili u kapsulama.

Profimedia 

Sladić korijen

Sladić je pun triterpena i flavonoida koji se bore protiv virusa, a oba pomažu u slabljenju aktivnosti virusa inhibirajući ekspresiju i replikaciju virusnih gena.
Udvostručite snagu jačanja imuniteta spajanjem korijena sladića i antivirusnih/bakterijskih bobica bazge u učinkovito, prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja.

Profimedia 

Cvijet nevena

Ovi vatreni cvjetovi narančaste i žute boje prepuni su flavonoida, biljnih antioksidansa koji štite stanice od oštećenja nestabilnim molekulama. Cvijet biljke nevena tradicionalno se koristi za liječenje tumora kože, lezija, čireva i oteklina. Kao lijek se koristi još od srednjeg vijeka.

Profimedia 

Mačja kandža

Mačja kandža je antibakterijska, antifungalna i antivirusna biljka porijeklom iz prašuma Amazone i Srednje Amerike. Ljudi stoljećima koriste ovu biljku zbog svojih imunomodulirajućih, protuupalnih i antioksidativnih svojstava. Tropska loza se suši i prodaje u obliku kapsula ili praha. Može se naći i u obliku tinkture i čaja.

Profimedia 

Echinacea

Jako je dobra za jačanje imuniteta. Njezini snažni ljubičasti cvjetovi sadrže fitokemikalije koje imaju sposobnost smanjenja trajanja i težine virusnih infekcija. Može se konzumirati putem biljnih tinktura ili u čaju.

Profimedia 

Pumpkin Pie mješavina začina

Ova popularna mješavina začina pokazala se i kao prilično zdrava. Naime, utvrđeno je da svi sastojci mješavine - cimet, muškatni oraščić, đumbir, piment i klinčići - sadrže antioksidativna i protuupalna svojstva. Istraživanja pokazuju da nutraceutici dobiveni iz ovih začina izvanredno sprječavaju i liječe razne kronične bolesti ciljajući na upalne puteve.

Profimedia 

Ginseng

Istraživanja pokazuju da ginseng jača hipotalamus, hipofizu i nadbubrežnu žlijezdu, važne za regulaciju odgovora imunološkog sustava na fizički, emocionalni i mentalni stres. Budući da dugotrajni stres može dovesti do oslabljenog imunološkog sustava, čaj od ginsenga održava tijelo u vrhunskoj formi i pomaže pri opuštanju.