Ljudi se liječe biljem i začinima stotinama godina. Oni jačaju imunološki sustav prirodno, nježno i sigurno. U nastavku donosimo izbor nekih od tih biljaka i začina od kojih većinu možete pronaći u svojoj kuhinji a čija konzumacija vam može pomoći u jačanju imuniteta i lakšem preboljevanju viroza i klasičnih zimskih bolesti.
Origano
Utvrđeno je da je origano ima jaka antivirusna svojstva. Ta mala biljka koja se lako uzgaja može se dodati brojna jela. Njegov profil okusa dobro funkcionira s češnjakom, još jednim vrlo učinkovitim antivirusnom i antibakterijskom namirnicom.
Đumbir
Đumbir sadrži antivirusna i antibakterijska svojstva koja inhibiraju rast i razmnožavanje nepoželjnih mikroba koji uzrokuju bolesti.
Svježi đumbir snažniji je od sušenog korijena đumbira u prahu a možete ga koristiti za čaj pa i žvakati male komadiće.
Kurkuma
Kurkuma se stoljećima koristila u protuupalne svrhe, ali nedavna istraživanja pokazuju da ova narančasto-žuta biljka djeluje i kao imunomodulatorno sredstvo. Kurkumin, komponenta kurkume, može modulirati aktivaciju različitih imunoloških stanica, pojačavajući ukupni odgovor tijela na antitijela.
Kurkuma se može konzumirati na više načina: možete njezin prah koristiti kod pripreme hrane ili je koristite uz čaj, med ili u kapsulama.
Sladić korijen
Sladić je pun triterpena i flavonoida koji se bore protiv virusa, a oba pomažu u slabljenju aktivnosti virusa inhibirajući ekspresiju i replikaciju virusnih gena.
Udvostručite snagu jačanja imuniteta spajanjem korijena sladića i antivirusnih/bakterijskih bobica bazge u učinkovito, prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja.
Cvijet nevena
Ovi vatreni cvjetovi narančaste i žute boje prepuni su flavonoida, biljnih antioksidansa koji štite stanice od oštećenja nestabilnim molekulama. Cvijet biljke nevena tradicionalno se koristi za liječenje tumora kože, lezija, čireva i oteklina. Kao lijek se koristi još od srednjeg vijeka.
Mačja kandža
Mačja kandža je antibakterijska, antifungalna i antivirusna biljka porijeklom iz prašuma Amazone i Srednje Amerike. Ljudi stoljećima koriste ovu biljku zbog svojih imunomodulirajućih, protuupalnih i antioksidativnih svojstava. Tropska loza se suši i prodaje u obliku kapsula ili praha. Može se naći i u obliku tinkture i čaja.
Echinacea
Jako je dobra za jačanje imuniteta. Njezini snažni ljubičasti cvjetovi sadrže fitokemikalije koje imaju sposobnost smanjenja trajanja i težine virusnih infekcija. Može se konzumirati putem biljnih tinktura ili u čaju.
Pumpkin Pie mješavina začina
Ova popularna mješavina začina pokazala se i kao prilično zdrava. Naime, utvrđeno je da svi sastojci mješavine - cimet, muškatni oraščić, đumbir, piment i klinčići - sadrže antioksidativna i protuupalna svojstva. Istraživanja pokazuju da nutraceutici dobiveni iz ovih začina izvanredno sprječavaju i liječe razne kronične bolesti ciljajući na upalne puteve.
Ginseng
Istraživanja pokazuju da ginseng jača hipotalamus, hipofizu i nadbubrežnu žlijezdu, važne za regulaciju odgovora imunološkog sustava na fizički, emocionalni i mentalni stres. Budući da dugotrajni stres može dovesti do oslabljenog imunološkog sustava, čaj od ginsenga održava tijelo u vrhunskoj formi i pomaže pri opuštanju.