Vrijeme je za pripremu darova, onih jestivih!

Donosimo 3 slatke i 3 slane ideje za pripremu jestivih blagdanskih darova kojima će se razveseliti svaki foodie

Profimedia

Vrijeme je darivanja, a ima li boljih od darova pripremljenih kod kuće?! Jestivi su darovi savršen znak pažnje za foodie, odlična prilika da slanim i slatkim darovima iznenadite vaše najdraže. Keksići, domaća čokolada, kandirano voće, čajevi, namazi, marmelade, začinske mješavine... samo su neke od ideja koje bude kreativca u vama, zato odaberite recepte koji vam leže, pripremite namirnice, staklenke i kutijice za pakiranje, napišite najbolje želje i darujte. I ne zaboravite, foodie jestivi darovi odraz su i osobne osviještenosti o važnosti ne bacanja hrane te korištenja održive ambalaže. Zato uz jestivi dar posegnite i za detaljima kao što su drvene žlice, lijepe staklenke, metalne kutije, darove upakirajte u platnene vrećice, kuhinjske krpe, ukrasite prirodnim dekoracijama... Donosimo vam 3 slatka i 3 slana recepta za pripremu foodie darova.

Medena božićna drvca

Profimedia 

Sastojci:
100 g mliječne čokolade
250 g mljevenih badema
50 g brašna
200 g meda
1 jaje
2 žličice kakaa u prahu
1⁄2 žličice cimeta
prstohvat pimenta
100 g šećera
šećer u prahu i/ili dekoracije po želji

Priprema:
Nasjeckajte čokoladu nožem pa zamijesite s bademima, brašnom, medom, jajem, kakaom, šećerom i začinima u glatko tijesto. Tijesto omotajte folijom te stavite na sat vremena u hladnjak. Kada ga izvadite iz hladnjaka, još ga jednom dobro premijesite, razvaljajte na radnoj površini (neka debljina bude oko 7 milimetara) te uz pomoć kalupa u obliku božićnog drvca oblikujte kolačiće. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje te na njega posložite medenjake. Pecite ih oko 10 minuta. Ostavite da se ohlade i po želji ukrasite različitim dekoracijama i šećerom u prahu.

Arancini

Profimedia 

Sastojci:
koru naranče (500 g)
500 g šećera
malo bijelog vina
voda

Priprema:
Koru naranče (500 g) narežite na trakice te ih uronite u hladnu vodu i stavite kuhati. Kada smjesa proključa, kuhajte korice još oko pet minuta. Ovakav postupak ponovite još dva puta te korice procijedite i ostavite da se ohlade. U lonac stavite 500 g šećera, 4 dcl vode i malo bijelog vina. Kada smjesa prokuha, ostavite je tako još nekoliko minuta te dodaje korice i kuhajte još desetak minuta. Kada se smjesa ohladi, procijedite korice i stavite ih da se suše na papiru za pečenje nekoliko sati. Zatim ih uvaljajte u kristal šećer pomiješan s vanilin šećerom te ostavite još da se malo prosuše. Spremite ih u kutiju ili teglu.

Domaća granola

Profimedia 

Sastojci:
4 šalice zobenih pahuljica
2 šalice pšeničnih pahuljica
¼ šalice suncokretova ulja
1 šalica javorova sirupa ili sirupa od agave
¼ šalice vode
½ šalice krupno narezanih lješnjaka
½ šalice krupno narezanih badema
1 žličica mljevenog cimeta
1 šalica grožđica
½ šalice krupno mljevenog lana

Pripreme:
Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Pomiješajte pahuljice s lješnjacima i bademima te im dodajte ulje, slatki sirup, cimet i vodu. Smjesu rasporedite u tankom sloju po nauljenom kalupu za pečenje. Pecite tridesetak minuta, a svakih pet minuta, miješajući, preokrenite müsle. Izvadite ih iz kalupa i dodajte im grožđice i lan. Nastavite miješati pečene müsle dok se potpuno ne ohlade. Čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi do dva tjedna. Poslužite s toplim ili hladnim mlijekom ili jogurtom.

Namaz od škarpine

Profimedia 

Sastojci:
300 g kuhane i očišćene škarpine
100 g majonez
1 žličica limunova soka
1 žlica nasjeckanih kapara
1 žlica nasjeckanih listića peršina
bijeli papar

Priprema:
Škarpinu usitnite vilicom ili u blenderu ili električnoj sjeckalici. Dodajte majonezu i limunov sok te dobro promiješajte. Na kraju popaprite po ukusu. Poslužite s hrskavim kruhom

Chilli ulje

Profimedia 

Sastojci:
500 ml maslinovog ulja
5 žlica chilli ljuskica
2-3 suhe chilli papričice

Priprema:
U velikoj tavi ugrijte ulje, dodajte chilli ljuskice I na laganoj vatri zagrijavate oko 5 minuta. Važno je da ulje ne počne dimiti. Potoms klonite s vatre, ostavite da se hladi oko 5 minuta te potom pretočite ulje u sterilizirane bočice. Dodajte suhu chilli papričicu, zatvorite.

Božićni chutney

Profimedia 

Sastojci:
komadić đumbira, oko 5 cm, nasjeckan na tanke kriške
1 štapić cimeta
3 češnja češnjaka
500 g svježih ili zarznutih brusnica
500 g jabuka, opranih, oguljenih, očišćenih, nasjecakanih na komadiće
120 g suhih brusnica
naribana korica i sok 1 naranče
300 g šećera
400 ml bijelog vinskog octa

Priprema:
Đumbir, cimet i češnjak zamotajte u komadić tkanine. Zamotane dodajte u veću tavu u koju ste već dodali sve sastojke. Zagrijavajte na laganoj vatri sve do trenutka kada se sav šećer otopi. Potom pojačajte vatru kako bi smjesa zavrila. Potom smanjite vatru te kuhajte uz povremeno miješanje oko pola sata ili do trenuka kada smjesa postane povezana. Vrući chuteny razdijelite u sterilizirane staklenke koje ćete zavoriti poklopcem. Ohlađene označite ukrasnom etiketom.
Ovaj se umak može napraviti unaprijed jer čuvan u staklenkama traje godinu dana.