Danas pišemo o panko mrvicama

Koliko se razlikuju od običnih krušnih mrvica te za što ih je dobro koristiti

Profimedia

Znate li što su panko mrvice? Jednostavno rečeno, to su japanske krušne mrvice. Međutim, nema ništa jednostavno u vezi s ovim klasičnim sastojkom azijske kuhinje. Naime, za razliku od običnih krušnih mrvica koje se prave od bilo kojeg kruha na bazi kvasca i čija je finalna koznistencija fina, gotovo nalik pijesku, panko mrvice rade se od posebnog sušenog kruha bez kore. Nepravilnog su oblika - svaka je mrvica različita - puno su
lakše i prozračnije, a stoga i odlične za prženje jer upijaju manje ulja od tradicionalnih krušnih mrvica pa jelu daju jedinstvenu hrskavost.

Profimedia 

No, vratimo se tren na vrstu kruha od kojeg se rade panko mrvice. Naime u Drugom svjetskom ratu japanski vojnici su trebali kruh, ali nisu imali kako peći onaj tradicionalni. Stoga su morali biti kreativni i smisliti potpuno jedinstven način pečenja kruha - pomoću električne struje su ‘pekli’ tijesto. Rezultat je bijeli kruh bez kore koji bi se sušio na zraku do 24 sata. Nakon što ustaje, kruh se melje u male komadiće.

Što se tiče okusa, panko mrvice gotovo da ga i nemaju, za razliku od običnih krušnih mrvica kojima kvasac (a i neki začini začina poput češnjaka i peršina) ipak daju neki okus.
A za što sve možete koristiti panko mrvice? Primjerice za zgušnjavanje juhe, kao vezivo za mesne okruglice, za prženje povrća, mesa i ribe a možete njima posipati i razne složence.

Profimedia 

I krušne i panko mrvice služe za poboljšanje jela. Međutim, panko mrvice su hrskavije, svjetlije i izrazitije teksture koja će vas iznenaditi a i taj nedostatak konkretnog okusa omogućuje mu svestranost. Dakle, kada razmišljate što koristiti, krušne ili panko mrvice, odaberite panko kao zdraviju i kreativniju opciju!