Indijska kuhinja kod kuće: predstavljamo Rogan Josh 

Upustite se u kulinarsku avanturu i naučite kako sami napraviti ovo ukusno kašmirsko jelo

Profimedia

Volite li indijsku kuhinju? Ako je do sad niste ni probali ili je pak niste pripremali kod kuće, možda je vrijeme da se upustite u tu novu kulinarsku avanturu. Neka to bude jedna od novogodišnjih odluka, zašto ne?
Indijska kuhinja poseban je kulinarski svijet prepun ukusnih začina i bogatih mirisa. Jelo koje danas izdavajmo je Rogan Josh, kašmirsko jelo čije ime znači
"crvena janjetina”.
U ovom receptu janjetina se kuha sa sjemenkama komorača, garam masalom (to je indijska mješavina začina), lovorovim lišćem i kurkumom. Za tamnocrvenu boju jela zaslužan je suhi crveni čili. Rogan Josh je dosta pikantan, ali okus ipak ublaži vrhnje koje se dodaje na kraju kuhanja.

Profimedia 

Valja napomenuti da bi, ako nemate iskustva s kuhanjem indijske hrane, ovo jelo moglo biti malo izazovno za napraviti kod kuće. No, znate kako se kaže - kad je bal nek’ je maskenbal! Uskočite u ovu avanturu i iskušajte zanimljivi recept za još zanimljivije jelo - Rogan Josh!

Sastojci:
1 kg janjetine
1 paprika babura, narezana
1 crveni luk, narezan
2 šalice Rogan Josh umaka (možete kupiti gotov ili napravit svoj, recept je u nastavku)
1 šalica temeljca
1 jalapeno papričica
Pola šalice jogurta

Za umak:
2 češnja češnjaka
1 luk
svježi đumbir veličine palca
1 pečena paprika
1 žličica crvene paprike
1 žlićica dimljene paprike
1 žlica garam masala začina
1 žličica kurkume
Pola žličice soli
2 žlice ulja od kikirikija
1 crvena čili papričica
korijander
Prženi začini (2 žličice zrnaca kima, 2 žličice zrnaca korijandera, 1 žličica zrna papra

Profimedia 

Priprema:

U zdjelici, pomiješajte janjetinu i jogurt i stavite sa strane. Ugrijte ulje u dubokoj posudi i dodajte sve začine (cimet, kardamom, klinčići, paprike). Pržite dok ne postanu blago tamnije boje. Onda dodajte luk i pržite dok ne dobije svijetlo zlatnu boju. Dodajte đumbir i češnjak i pržite minutu. Zatim dodajte praškaste začine (korijander, kumin, kurkumu, garam masalu) i pržite dok se ulje ne odvoji od masale. Izmiksajte smjesu i dobili ste Rogan Josh umak.

U vatrostalnu posudu ulijte malo ulja, dodajte luk i papriku baburu. Poslažite potom meso, dodajte temeljac i poklopite. Pustite da se sve krčka oko 40 minuta. Zatim dodate Rogan Josh umak i neka se krčka još 10 minuta. Pred kraj ubacite i vrhnje, da ublaži okus te poslužite s kuhanom rižom ili s naanom.