Blagdanska okupljanja ne mogu proći bez uživanja u ukusnim slasticama. Uz blagdansku tradiciju, sitne kolače i domaće kekse mnogi se razvesele i ukusnim tortma i kremastim tartovima. Naš je prijedlog čokoladni tart u kojem se prhko tijesto i kremasti nadjev savršeno nadopunjuju.
Čokoladni tart
Sastojci:
ZA PRHKO TIJESTO
135 g maslaca
70 g šećera
250 brašna
1 jaje
2 žlice vode
prstohvat soli
ZA KREMU
5 jaja (odvojite bjelanjke od žumanjaka)
150 g oguljenih i krupno nasjeckanih lješnjaka
100 g šećera
5 velikih žlica čokoladnog namaza
Priprema:
ZA TIJESTO: maslac narežite na kockice i umiješajte ga u brašno koje ste prethodno prosijali. Dugo mijesite dok ne dobijete mrvičastu masu, a potom postupno dodajte sve ostale sastojke. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite oko sat vremena u hladnjaku. Kalup za tart (ili pitu) namastite i pospite brašnom. Tijesto razvaljate i rasporedite po posudi za pečenje. Prije nego ga stavite u pećnicu, tijesto probodite vilicom na nekoliko mjesta. Pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva.
ZA KREMU: odvojite žumanjke od bjelanjka pa ih dobro izmiješajte sa šećerom. U posebnoj tavi prepržite lješnjake kojima ste prethodno ogulili koru i narezali ih na krupne komade. Lješnjake umiješajte u smjesu od žumanjaka, zajedno s 2 velike žlice čokoladnog namaza. Od bjelanjaka stucite čvrsti snijeg pa ga umiješajte drvenom žlicom (ne mikserom!) u smjesu od žumanjaka i šećera. Sve prelijte preko tijesta i pecite još oko pola sata (ili malo više) na 150 stupnjeva. Kad je kolač gotov i nakon što se ohladi, premažite ga ostatkom čokoladne kreme.