Činjenice vezane za wagyu govedinu i više su nego zanimljive. Ovaj odrezak ima izvrstan, izrazito “mesni” okus, a većina wagyua koji se izvozi pažljivo se bira i proizvodi po visokim kriterijima kvalitete koja se strogo kontrolira. Za istaknuti je i kako nijedna druga govedina nema omjer i raspored intermuskularne masnoće kao wagyu, koja je poput mreže tankih linija i točkica svilene bijele masnoće u svakom dijelu skoro ista, a od koje meso izgleda ružičasto i kremasto te kad se ispeče ima teksturu baršuna i putra. U OXBO restoranu odlučili su se za najkvalitetniji Wagyu, onaj s oznakom A5 (odnosi se na raspored i omjer intermuskularne masnoće te oblik i veličinu odreska) ali sva teorija je manje važna jer kad probate Wagyu sve će biti mnogo jasnije.
Marinko Topalović novi je cluster executive chef Hiltonovih restorana u Zagrebu, a novi jelovnik OXBO restorana stvarao je u suradnji sa svojim cijelim timom. Marinku je trebalo više od godinu dana da upozna i razumije japansku govedinu, odustao je od klasičnog pristupa stejkovima koji jednostavno ne funkcionira kod crne japanske govedine koja ne podnosi previsoku temperaturu. Wagyu se peče na nižoj temperaturi tek toliko da meso zacvrči, da izazovete Maillardovu reakciju pa se priprema u tavi. Osnovna chefova ideja je upoznati sve koji to žele s okusom wagyu odreska ali u malim zalogajima gdje se tanko narezani sirovi wagyu servira na vrućem jastučiću bezkvasnog svježe pečenog tijesta na kojem se masnoće govedine rastope pa se osjeti sva tekstura i kakvoća mesa. Wagyu se može naručiti u 3 varijante, osim carpaccia možete naručiti wagyu na flat breadu kao i wagyu ramstek A5 s prilozima.
Za one koji nisu veliki obožavatelji stejkova, preppruka su i drugi novitete na jelovniku - odlične skradinske torteline inspirirane skradinskim rižotom i fenomenalan srneći gulaš s knedlama. Za predjelo je preporuka Yorkshire pudding crab roll, jelo prepuno iznenađenja, dok ljubitelje sirove hrane očekuje uživanje u tuna tartaru s avokadom i wasabiem. jelo koje se pokazalo kao pravo otkriće i odličan uvod za glavno jelo. U ovom su restoranu i juhe posebna priča a za izdovjit su svakako ove dvije: gusta juha od cikle i bistra riblja juha „Od kamena“. A na pitanje što bi još izdvojio, chef Topalović ističe tagliata ramstek s lardom na rižotu, pirjane juneće obraze, file lososa na kremi od hrena i jabuke te turnedo rossini pisanicu.
Posebna zvijezda na predstavljanju nove OXBO karte je ambiciozni i izuzetno talentirani pastry chef Max Todorov, čarobnjak za deserte… Njegov desert kruška bijele čokolade umalo je nadmašila Maxov specijalitet čokoladnu sferu s pistacijama, a profiteroli s kremom od buče i sladoledom od cikle su nova razina prezentacije slastica i balansa okusa s odmakom od klasičnog slastičarskog main streama.