Sretni blagdani uz jelo iz jedne posude - kuha se blagdanska acquacotta

Tradicionalna toskanska juha jednostavna je kombinacija svježih sastojaka, ona koja grije i hrani. Donosimo recept u kojem su važni i plodovi mora

Profimedia

Doslovan prijevod ovog jela bio bi – kuhana voda. No ova je juha puno više od toga. Zanimljivo je da ne postoji jedinstven recept za jelo koje se povezuje uz skromne kuhinje, a ono što se u juhi moglo naći, isključivo je zavisilo o namirnicama kojima je domaćica trenutačno raspolagala. Voda, luk, rajčice, domaće maslinovo ulje, celer, mrkva, tostirani komad kruha, ribani sir pecorino i jaje – dovoljni su za ukusnu deliciju.

Profimedia  Sastojci za pripremu tradicionalne acquacotta juhe

Riblja varijanta ove juhe uvijek je zanimljiva poveznica kako svaka mediteranska luka ima svoju inačicu riblje juhe. Francuski Marseilles ima bouillabaisse, Portugal ima caldeiradu, naš Hvar gregadu, talijanski Livorno slavni cacciucco, dok ova toskanska daje na izbor ribu i plodove mora koji su dostupni tijekom godine. Preporuka je da za ukusnu riblju acquacottu, dodajte koji komad ribe, nekoliko škampa, hobotnicu, sipu, lignje i školjke, te sve to uz dodatak povrća kuhajte u velikom loncu. Čarolija je upravo u količini, a što je veća posuda s više sastojaka, to je juha ukusnija, a blagdanska čarolija se krije upravo u dijeljenju obroka iz jednog lonca pa je acquacotta naša preporuka za ukusno i hranjivo blagdansko jelo. Dobar tek!

Blagdanska acquacotta

Sastojci:
800 g očišćene manje hobotnice i lignji
1 kg miješane ribe
300 g škampa
300 g školjki
1 luk
3 češnja češnjaka
1 manji svežanj peršina
1 čili papričica
3 žlice maslinova ulja
125 ml bijelog vina
400 g nasjeckanih rajčica
6 kriški (ili po želji više) domaćega kruha
sol, papar
začini po želji (lovor, ružmarin, timijan)

Priprema:
Očišćenu hobotnicu narežite na manje komade. Ribu, ovisno o veličini, također narežite na komade (možete je ostaviti i s kostima). Lignje očistite i ostavite u komadu. Luk sitno nasjeckajte i popržite na maslinovu ulju. Dodajte mu protisnuti češnjak, nasjeckani peršin i malo soli te kuhajte oko 10 minuta. Nakon toga dodajte hobotnicu i lignje te na pojačanoj temperaturi pirjajte oko 5 minuta. Prelijte vinom i na umjerenoj temperaturi kuhajte dok tekućina ne ispari. Dodajte rajčice i oko 250 ml vode te na laganoj temperaturi sve kuhajte oko pola sata. U juhu dodajte ribu i školjke te nastavite kuhati oko 15 minuta, a po potrebi dodajte vodu kako bi sadržaj ostao tekući. Na kraju dodajte škampe i kuhajte sve zajedno oko tri minute. Juhu maknite s vatre i prelijte u posudu u koju ste uz rub posložili prepečene kriške kruha premazane češnjakom. Po želji dodajte i jpažljivo poširana jaja.