Pripremite suho voće, orašaste plodove i zimske začine - vrijeme je za panforte

Slatki kruh kojem je teško odoljeti zbog savršenog spoja okusa, teksture i mirisa

Shutterstock

Među brojnim verzijama omiljenih božićnih slatkih kruhova jedan se posebno ističe. Panforte, čiji naziv u doslovnom prijevodu - snažan, jak kruh. Posebnost naziva dolazi od sastojaka - badema, lješnjaka, suhog voća, ušećerenog voća, meda, začina kao što su cimet, muškatni oraščić, cimet, klinčiči. Razlikujemo klasični bijeli panforte koji se posipa šećerom u prahu te panforte nero ili panforte al cioccolato tj. crni panforte koji se se posipa kakao prahom ili prelijeva čokoladnom glazurom. Snažan okusom ovaj je slatki kruh divan detalj na svečanom stolu ali i jestivi dar kojem će se svatko razveseliti.

Panforte
Sastojci:
100 g suhih smokava
100 g mješavine kandiranih korica
50 g kandiranih višanja
100 g oguljenih badema
100 g oraha
50 g lješnjaka
150 g šećera
50 g brašna
25 g kakaa
1 žličica cimeta u prahu
prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Sušeno voće po potrebi očistite, a zatim ga narežite na podjednake komadiće. Bademe, orahe i lješnjake krupno nasjeckajte. Šećer pomiješajte s nektarom od agave (ili ječmenim ili rižinim sladom) pa kuhajte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Kad zakipi, kuhajte 2 minute kako biste dobili gust sirup. Pomiješajte suho voće i nasjeckane orašaste plodove, brašno, kakao i začine. Umiješajte sirup i dobro promiješajte. Stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 45 minuta. Ostavite da se hladi u kalupu 15 minuta pa izvadite i do kraja hladite na rešetki. Pospite šećerom u prahu ili ukoliko vam je draža crna verzija - kakaom u prahu.

Shutterstock  Bijeli panforte