Tri kulinarske ideje za vegetarijanski Božić

Za blagdane nije nužno jesti puricu s mlincima ili pečeno pile; donosimo ukusne svečane obroke koji ne uključuju meso

Profimedia

Pred nama je vrijeme svečanih blagdanskih obroka koji već poslovično uključuju razne pečenke poput, primjerice, pileta, patke ili purice. No, što ako ste vi ili vaši prijatelji vegetarijanci? Nema svečane večere!? Teško… Donosimo nekoliko odličnih ideja za svečana vegetarijanska jela, isprobajte ih!

Profimedia 

Tikve punjena kvinojom

Napunite tikve bobičastim voćem, blitvom, cjelovitim žitaricama i suhim voćem i dobit ćete vegetarijanski glavni obrok dovoljno bogat okusima a opet i dovoljno zdrav za vaše srce.

Sastojci:
4 male tikve
3 žlice maslinovog ulja
1 srednji luk, sitno nasjeckan
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 šalica kvinoje
2 žličice svježih listova timijana
1/3 šalice sušenih brusnica i grožđica
1 mala vezica blitve, grubo nasjeckanih listova
Izmrvljeni feta sir, za posluživanje

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Male bundeve očistite od sjemenki, natrljajte ih s 1 žlicom ulja i začinite s 1/4 žličice soli i papra. Rasporedite na lim za pečenje i pecite, šupljom stranom prema dolje, dok ne omekšaju, 25 do 30 minuta.
U međuvremenu, u loncu od 3 do 4 litre zagrijte preostale 2 žlice ulja na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i po pola žličice soli i papra. Kuhajte poklopljeno, često miješajući, 7 minuta. Umiješajte češnjak, kuhajte 2 minute.
Dodajte kvinoju, zatim dodajte timijan i 2 šalice vode; dinstajte poklopljeno 10 minuta. Zatim umiješajte brusnice i grožđice te nastavite dinstati poklopljeno još 5 minuta. Potom maknite s vatre; blitvu stavite na kvinoju i pokrijte lonac čistom kuhinjskom krpom, a zatim poklopite. Pustite da odstoji 10 minuta.
Prebacite bundeve na pladanj, šuplje strane prema gore te ih ispunite nadjevom. Po želji pospite fetom.

Profimedia 

Pogača od leće

Riječ je o vegetarijanskoj verziji mesne štruce. Zelena leća dodaje proteine, a luk, mrkva i paprika slatkoću. Ukusna mješavina začina (uključujući papriku, kim, čili u prahu i korijander, između ostalih) daje tonu okusa ovom zdravom jelu. A kako ga napraviti, doznajte u nastavku.

Sastojci:
1 šalica suhe zelene leće
4 šalice vode
3 žlice brašna od lanenog sjemena
1/3 šalice vode
1/2 žlice maslinovog ulja
4 češnja češnjaka, mljevena
1 mali bijeli ili žuti luk, narezan na kockice
1 crvena paprika, sitno nasjeckana
1 mrkva, sitno nasjeckana
1 jalapeño papričica, bez sjemenki i narezana na kockice, po želji
2 žličice kima
1 žličica čilija u prahu
1/2 žličice paprike
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/2 žličice luka u prahu
1/4 žličice korijandera
1/2 šalice valjane zobi bez glutena
1/2 šalice zobenog brašna bez glutena
1/2 šalice nasjeckanog svježeg korijandera
1 žličica soli
Svježe mljeveni crni papar

Priprema:
Prvo isperite leću u velikom mrežastom cjedilu. Dodajte 4 šalice vode u veliki lonac s lećom i malo soli, zakuhajte, a zatim smanjite vatru na nisku i kuhajte oko 30 minuta ili dok leća ne upije većinu vode i ne postane meka. Ocijedite leću i ostavite sa strane. Dok se leća kuha pomiješajte brašno od lanenog sjemena i 1/3 šalice vode u manjoj posudi i stavite u hladnjak dok pripremate ostatak pogače. Obrok od lanenog sjemena pomoći će da se štruca poveže.
Sad ugrijete pećnicu na 180 stupnjeva te nauljite kalup za pogaču.
Zatim u veliku tavu na srednju vatru dodajte 1/2 žlice maslinovog ulja. Kada je ulje vruće, dodajte češnjak, luk, papriku, mrkvu, jalapeno papričicu i korijander; pirjajte 5-7 minuta ili dok luk ne postane proziran, a mrkva malo omekša. Dodajte začine i kuhajte još 30 sekundi, a zatim prebacite u veliku zdjelu te stavite na stranu. Sad mikserom ili kuhačom izmiksajte oko 2 šalice kuhane leće. Prebacite u zdjelu s pirjanim povrćem, te umiješajte preostalu leću zajedno sa zobi, zobenim brašnom i brašnom od lanenih sjemenki (iz hladnjaka!). Posolite i popaprite pa kušajte i dodajte još začina po želji. Smjesu dodajte u pripremljeni kalup za pogaču, pritisnite i zagladite sa strane kako biste bili sigurni da se peče ravnomjerno. Pecite 45 minuta, izvadite iz pećnice i ohladite 10-15 minuta prije nego što pogaču izvadite iz posude. Izrežite i poslužite. Odlično ide uz kečap, bbq umak ili uz pire krumpir.

Profimedia 

Složenac s mahunama

Hrskave mahune, slani umak i svježe prženi luk odličan je izbor za blagdansko jelo. Evo što vam sve treba za pripremu.

Sastojci:
3 šalice povrtnog temeljca
15g sušenih shiitake gljiva,
Sol
90 dkg mahuna izrezane na komade
Biljno ulje
1 1⁄4 šalice brašna
2 mala žuta luka, tanko narezana
5 žlica biljnog maslaca
1⁄3 masnog vrhnja
Svježe mljeveni crni papar

Priprema:
Zakuhajte temeljac u malom loncu. Maknite s vatre i dodajte gljive. Poklopite i ostavite da omekša 20 minuta. Procijedite i sačuvajte juhu. Tanko narežite gljive i stavite sa strane. U međuvremenu zakuhajte lonac slane vode. Dodajte mahune i kuhajte dok ne omekšaju, 2 minute. Ohladite ih u ledenoj kupelji, ocijedite i osušite.
U veliki lonac ulijte ulje, zagrijte na srednje jakoj vatri. Stavite 1 šalicu brašna u zdjelu. Zatim ubacite luk, dio po dio, u brašno; otresite višak i pržite dok ne porumeni, 3 do 4 minute. Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom i posolite.
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Podmažite pleh za pečenje s biljnim malsacem. Ostatatak maslaca rastopite u loncu na srednjoj vatri. Umutite preostalo brašno i kuhajte 1 minutu. Ulijte ranije dobivenu juhu uz miješanje te prokuhajte. Smanjite toplinu na srednje nisku; pirjajte, povremeno miješajući, dok se ne zgusne, 10 do 12 minuta. Umutite vrhnje i sve sastojke spojite u zdjeli - mahune, luk, gljive te začinite sa soli i paprom. Prebaciti u pleh, pospite s preostalim lukom i pecite oko 20 minuta.