Croque monsieur francuski je klasik nastao prije više od stotinu godina, onaj čiji naziv znači “hrskavi gospodin” dok inačicu ovog sendviča, croque madame, prevodimo pojmom "hrskava gospođa". Tajna popularnosti ovih sendviča je u sastojcima ali i u pripremi. Klasičan recept za pripremu croque monsieura sendviča uključuje bešamel umak, šunku, maslac, tostirani kruh, senf i sir, dok croque madame sendvič uz sve sastojke uključuje i pečeno jaje koje se dodaje na vrh (poput šešira, zato i ime). Toplo, sočno, ukusno jelo savršeno je elegantno za nedjeljna ali i novogodišnja jutra. Dobar tek!
Sastojci:
2 žlice maslaca
1 žlica brašna
180 ml mlijeka
sol i papar
malo bijelog papra ili muškatnog oraščića
4 kriške kruha
4 kriške šunke
1 šalica ribanog sira
1 žličica nasjeckanog peršina
Dodatno za croque madame:
1 žlica maslaca
1 jaje
svježe mljeveni papar
Priprema:
Pripremite bešamel umak tako da otopite maslac u tavi, dodate brašno i pjenjačom ga sjedinite s maslacem. Smjesi polako dodavajte mlijekao uz miješanje sve dok smjesa ne postane glatka. Začinite s malo soli i papra. Kad se zgusne ostavite sa strane. Prepecite kruh s obje strane. Na svaku stranu kruha dodajte 2 žlice bešamel umaka i dvije kriške šunke. Preklopite sendvič drugom kriškom kruha i položite ga na papir za pečenje. Na vrh dodajte malo naribanog sira te preostali bešamel umak. Stavi u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i peci dok se sir ne otopi I zapeče. U tavi otopite maslac. Ispecite jaje na oko. Dodajte jaje na vrh sendviča. Pripremite preljev od 15 ml senfa i 2 žlice jabučnog octa uz dodatak soli i papra. Umakom začinite sendviče!