Slavni koktel slavi 100. rođendan!

Koktel Bloody Mary sastoji se od votke i soka od rajčice te raznih dodataka poput celera, worcestershire umaka, ljutih umaka (primjerice tabasca), češnjaka, začinskog bilja, hrena, maslina, soli, crnog papra, soka od limuna, soka od limete, soli aromatizirane celerom..., a izmišljen je 1921. u kultnom Harry's Baru u Parizu

Profimedia

Bloody Mary, slavni koktel od votke i soka od rajčice te raznih dodataka poput celera, worcestershire umaka, ljutih umaka (primjerice tabasca), češnjaka, začinskog bilja, hrena, maslina, soli, crnog papra, soka od limuna, soka od limete, soli aromatizirane celerom... slavi svoj 100. rođendan! Kako tvrdi njegova unuka, koktel je 1921. izmislio francuski barmen Fernand Petiot koji je u tom trenutku radio u New York Baru u Parizu, koji je kasnije preimenovan u Harry's New York Bar te je s vremenom postao omiljeno okupljalište slavnih umjetnika poput pisaca Ernesta Hemingwaya i F. Scotta Fitzgeralda. Koktel je prije 100 godina Petiot navodno kreirao inspiriran trenutkom te je tada sadržavao isključivo votku i sok od rajčice te ga u početku nazvao Bucket od Blood (“kanta krvi”).

Profimedia  Dante Agnelli, barmen Harry's Bara

“Taj koktel je klasično piće, a priprema se direktno u čaši”, govori Dante Agnelli, barmen Harry's Bara u kojem se godišnje posluži posluži čak 12.000 koktela Bloody Mary, dok u čaši miješa sol, papar, tabasco, worcestershire umak, sok od limuna, votku i sok od rajčice. Neki njegovi gosti, otkriva, Bloody Mary piju već za doručak, posebno ako su mamurni.

Profimedia 

Inače, koktel je, prema jednoj verziji priče, ime dobio po jednoj zgodnoj Mary u koju je autor koktela Fernand Petiot navodno bio ludo zaljubljen.

“Mary je radila u Chicagu, na mjestu nazvanom Bucket of Blood. Prema drugoj priči za naziv koktela zaslužan je Hemingway koji je u to doba imao vezu sa stanovitom Mary. Kako nije htio da mu se osjeti zadak po alkoholu, zamolio je barmena da mu na brzinu smiješa piće u kojem se alkohol neće osjetiti. Kad ga je probao, navodno je izgovorio – Bloody Mary!”, otkriva Franz-Arthur MacElhone, praunuk Harryja MacElhonea, osnivača Harry's Bara.

Donosimo vam recept za ovaj kultni koktel.

Profimedia 

BLOODY MARY (za 2 osobe)

velika šaka leda
100 ml votke
500 ml soka od rajčice
1 žlica soka od limuna
2 kriške limuna
nekoliko kapi worcestershire umaka
nekoliko kapi (dimljenog) tabasco umaka
prstohvat soli aromatizirane celerom
prstohvat svježe mljevenog crnog papra
2 stabljike celera

Stavite led u veliki vrč. Preko leda u vrč ulijte votku, sok od rajčice i sok od limuna. Dodajte worcestershire umak i tabasco umak te sol aromatiziranu celerom i papar. Sve dobro izmiješajte, izlijte u dvije visoke čaše. Servirajte sa svježim ledom, stabljikom celera i kriškom limuna.