Food trendovi u 2022. po Marthi Stewart

Doznajte koje sastojke ćemo kuhati, kako ćemo večerati kod kuće ali i u restoranima te što ćemo piti u ovoj godini

Profimedia

Došla nam je nova godina i vrijeme je da se pozabavimo food trendovima koji nas čekaju sljedećih mjeseci. Ovaj put pišemo se onima koje preporučuje poznata američka autorica, TV zvijezda i poduzetnica Martha Stewart. Njezin portal naime predstavlja osam trendova u kulinarstvu koji su pred nama - od sastojaka koje ćemo kuhati, kako ćemo večerati kod kuće ali i u restoranima te što ćemo piti u ovoj godini.
Pa, krenimo redom:

Sastojci za kojima ćemo žudjeti
Bilo da jedemo vani ili kuhamo kod kuće, brojni chefovima među kojima su i Melissa Sallman (JW Marriott Orlando Bonnet Creek Resort & Spa) i Chris Madsen, glavni kuhar u Amway Grand Plaza, ali i stručnjaci iz Hello Fresha i Whole Foodsa napominju da će hibiskus, yuzu i kurkuma biti među najpoželjnijim sastojcima u 2022.

Profimedia  Yuzu

Ekološki svjesna prehrana
Biljna prehrana je već dugo u trendu, ali kako raste zabrinutost zbog klimatske krize, očekujte još više ekološki svjesnih opcija prehrane u restoranima, kompletima za dostavu obroka i u supermarketima. To će vjerojatno poprimiti oblik fleksitarne prehrane, obnovljenog interesa za mediteransku prehranu, povećanja hiperlokalnog zelenja u supermarketima s urbanih farmi i predanosti smanjenju bacanja hrane.

Zamrznuta hrana
Mnogi od nas stekli su naviku da još od 2020. ne posjećuju samoposluge tako često, a da bismo to učinili, često smo posezali za smrznutom hranom. Prema novoj studiji Deloittea, rast prodaje smrznute hrane i dalje nadmašuje prodaju svježe. Očekujemo se da će se ovaj trend nastaviti i 2022. godine.

Uzgoj žitarica
Kada su supermarketi ostali bez brašna tijekom početka pandemije, puno ih se obratilo lokalnim mlinovima za brašno, što je potaknulo renesansu žitarica. I dok većina nas još uvijek svakodnevno ne peče kruh od kiselog tijesta, još uvijek posežemo za žitaricama. U 2022. godini očekujte da će se više drevnih žitarica pojaviti u granoli, pekarskim proizvodima, čak i u mlijeku - od ječma i heljde.

Profimedia 

Funkcionalni mjehurići
Gazirana voda omiljeni je napitak posljednjih nekoliko godina, ali u 2022. stručnjaci iz Whole Foodsa očekuju kako će taj napitak postati funkcionalan. već ina funkcionalnim sastojcima poput probiotika, prebiotika, biljnih tvari…

Kokteli s malo alkohola
Proteklih nekoliko godina svjedoci smo porasta popularnosti koktela, ali 2022. stručnjaci od Whole Foodsa do Hello Fresha misle da ćemo vidjeti rast kategorije napitaka s niskim postotkom alkohola. “Očekujem da ću vidjeti pomak na opcije s niskim postotcima alkohola ali ne i bez alkohola”, rekla je Carol England, voditeljica kulinarskog razvoja u HelloFresh.

Profimedia 

I dalje jedemo - doma
Iako smo kroz 2021. opet krenuli u restorane, većina stručnjaka predviđa da ćemo, kako inflacija raste i problemi u lancu opskrbe se nastavljaju, i dalje provoditi puno vremena jedući i pijući kod svoje kuće.

Kad i budemo jeli vani, tražit ćemo osobna iskustva s večerom
Od degustacija vina limitiranih serija do tečaja pravljenja tjestenine i večere s bijelim tartufima, tražit ćemo intimna iskustva u objedovanju koja uključuju jednokratna iskustva s kuharima i sommelierima. Barem tako trendovi nalažu.