Znate li što su malasade i zašto su preplavile naš Instagram feed?

Izgleda kao krafna, potječe iz Portugala a najviše se jede na Havajima; donosimo i recept

Profimedia

Kad govorimo o food trendovima koji nas čekaju ove 2022. godine, jedno ime se često spominje - malasade. Riječ je prženom tijestu, točnije prženoj vrsti krafne (samo bez rupe u sredini), portugalskoj poslastici koja se posebno radi na - Havajima. Radi se od spljoštenih krugova kvasnog tijesta, aromatiziranih limunovom koricom i premazanih granuliranim šećerom i cimetom. Naziv "malasada" ima portugalsko podrijetlo i zapravo znači "loše kuhana” a njihova izrada počela je u Leonard's Bakery u Oahuu 1953. godine.

Malasade su preplavile Instagram feed zadnjih mjeseci pa ne čudi što predviđanja govore kako bi mogle biti novi “banana bread”. Naime, prema Yelpovom izvješću, Google pretraga ovih peciva porasla je za 130% tijekom prošle godine a i sve više pekara i trgovina mješovitom robom ih ima u ponudi.
Dok ih ne dočekamo i u našim trgovinama, možemo ih i sami napraviti kod kuće, provjerite recept u nastavku!

Sastojci:
7 g aktivnog suhog kvasca
1 žlica šećera
1/3 šalice vode
8 šalica višenamjenskog brašna
1/2 šalice šećera
1 žličica soli
2 šalice oparenog mlijeka
1/2 šalice maslaca, otopljenog
8 velikih jaja, umućenih
ulje za prženje
šećer, za premazivanje

Priprema:
U toploj vodi otopite kvasac i 1 žlicu šećera. U velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte višenamjensko brašno, šećer i sol te napravite udubljenje u sredini. Dodajte mlijeko, maslac, jaja i smjesu kvasca. Temeljito istucite da dobijete mekano i glatko tijesto. Pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena. Zagrijte ulje na 176°C. Dok se ulje zagrijava, oblikujte tijesto u ravne okrugle diskove, povlačeći tijesto prema van i ostavljajući malu udubinu u sredini. Stavite tijesto u ulje i pržite dok ne porumeni. Ocijediti na papirnatim ručnicima, te poslužite posute šećerom.