Znate li što se krije iza pojma VEGANUARY?

Otkrivamo kako možete preuzeti besplatnu vege kuharicu s receptima slavnih te donosimo 3 jednostavna recepta kojima ćete doprinjeti ovom pokretu

Profimedia

Bez obzira što siječanj odmiče svi su dobrodošli pridružiti se pokretu koji igrom riječi (vegan + january) poziva na promjenu, na otkrivanje vrijednosti veganske prehrane i to u upravo u siječnju, mjesecu posvećenom novim odlukama. Ovom projektu podršku javno pružaju i brojne slavne osobe kojima se ove godine pridružila i Venus Williams, a  koja uz Jane Goodall, Joannu Lumley, Bryana Adams i gradonačelnika New Yorka Erica Adamsa, dijeli svoje najdraže recepte u besplatnoj kuharici dostupnoj na veganuary.com

Brojni su načini kako se i vi možete pridružiti ovom pokretu a najjednostavniji je i onaj da na listu jela koja planirate kuhati u vlastitom domu u sljedećem periodu uvrstite i ona vegetarijanska.  Donosimo 3 jednostavna recepta.

Smoothie od manga, ananasa i đumbira

Profimedia 

Sastojci:
3 kriške manga
2 koluta ananasa
8 sjeckanih badema
malo naribanog đumbira
1 dl biljnog mlijeka

Priprema:
Ovaj smoothie obiluje beta-karotenom i vitaminom C te je odličan za imunitet tijekom hladnih dana. Priprema se tako da voće, bademe, đumbir i biljno mlijeko stavite u blender i izmiksate u kremastu tekućinu. Po želji dodajte dodatnu količinu biljnog mlijeka, ili u smoothie dodajte žitarice, domaću granolu te pripremite hranjiv doručak.

Pikantno varivo od leće

Profimedia 

Sastojci:
1 mrkva
100 g širokih stabljika celera
1 luk
2 režnja češnjaka
3 žlice maslinova ulja
350 g smeđe ili zelene leće
800 g sjeckanog pelata
600 ml povrtnog temeljca
sol i papar
1 žličica listića timijana
2 lovorova lista
1 prutić cimeta
2 žlice jabučnog octa

Priprema:
Mrkvu i celer očistite, operite i narežite na sitne kockice. Oljušteni luk i češnjak nasjeckajte te pirjajte na vrućem ulju. Leću properite i ocijedite u cjedilu, dodajte luku te ih još malo propirjajte. Leću podlijte povrtnom juhom i umiješajte sjeckanu rajčicu sa sokom. Dodajte i začine, poklopite i ostavite da krčka oko pola sata na tihoj vatri. Kušajte, ukoliko je povrće nedovoljno kuhano ostavite na laganoj vatri jop desetak minuta. Posolite i popaprite, dodajte ocat (ili svježe iscijeđeni sok limuna), izvadite cimet i lovorov list. Varivo ukrasite timijanom te ga poslužite uz kruh po želji ili kruh zamijenite kuhanom rižom.

Pesto od kelja i bučinih sjemenki

Profimedia 

Sastojci:
300 g kelja
2 češnja češnjaka
130 g bučinih sjemenki
1 šaka nasjeckanih listova korijandera
1-2 zelenih čili papričica
180 ml maslinova ulja
2 žlice limunova soka
sol, papar 

Priprema:
Kelj, češnjak, bučine sjemenke, korijander i očišćeni čili stavite u blender. Tijekom blendanja pomalo ulijevajte maslinovo ulje. Na kraju ubacite limunov sok, zaustavite blender, isprobajte i začinite. Osim uz tjesteninu, ovaj se pesto odlično slaže s rižotima, kao nadjeve za pizzu, dodatak svježim salatama.