Iz mora u tanjur - donosimo recepte za zimska jela s lignjama

Vrijeme je lova na jadranske lignje, vrijeme je za prisjetiti se odličnih jela

Profimedia

Sezon je lova na lignje (ali i sipe koje se love sve do proljeća), ali dok sam lov ostavljamo znalcima mi se okrećemo slaganju jelovnika na kojem će se naći i jela s omiljenim glavonošcem - jadranskim lignjama. Lignje (i sipe) se vole jer im je meso slatkastog okusa, bez kostiju i jednostavno se priprema. Meso lignje sadrži malo masti, bogato je proteinima te važnim mineralom selenom. Osim selena sadrži i brojne vitamine i minerale poput vitamina B, E, fosfora, cinka, magnezija, kalcija, željeza i kalija. Kad je riječ o čišćenju, ta zdrava hrana odličnog okusa zahtijeva malo spretnosti i poznavanje jednostavne tehnike, ali nije teško. Donosimo 3 recepta za pripremu ukusnih jela s lignjama uz savjet da ne zaboravite kako je za pripremu lignji uvijek dobrodošlo pravilo - manje je više. Ne pretjerujte u količini namirnica ali ni vremenu pripreme jer to je najbolji korak ka uživanju u svakom zalogaju.

Salata od liganja i krumpira
Sastojci:
500 g liganja
500 g krumpira
1/2 glavice luka
sol, papar
maslinovo ulje
malo peršina
Priprema:
Krumpire ogulite, narežite na kocke srednje veličine i skuhajte u slanoj vodi. Odvojeno skuhajte lignje koje ste narezali na kolutiće i posolili, kuhanje neka ne traje duže od 10 minuta. Ocijedite i krumpire i lignje pa ih pomiješajte. Dodajte narezani luk, maslinovo ulje, sol, papar i sitno nasjeckan peršin. Sve izmiješajte te po potrebi dodajte malo vode u kojoj su se kuhale lignje.

Tjestenina s lignjama, bijelim vinom i čilijem
Sastojci:
2 žlice maslinova ulja
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
4 fileta inćuna
1 čili papričica
4 žlice koncentrata rajčice
2 dl suhog bijelog vina
500 g sitnijih liganja
4 žlice nasjeckanog peršina
400 g tjestenine
Priprema:
U tavi zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk, a nakon dvije minute i češnjak pa sve prepržite. Nakon još jedne minute dodajte nasjeckanu čili papričicu i inćune. Umiješajte koncentrat rajčice i vino te sve zajedno zakuhajte. Smanjite vatru pa pirjajte oko pet minuta. Dodajte lignje te pirjajte još tri minute. Umiješajte nasjeckani peršin, a zatim maknite tavu sa štednjaka. Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite je i umiješajte u umak. Posolite, popaprite i poslužite.

Lignje s palentom
Sastojci:
1 šalica palente
malo maslaca
500 g liganja
1 glavica luka
1 manji poriluk
1 mrkva
2 žlice umaka od rajčice
1 dcl bijelog vina
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Na sitne komade nasjeckajte očišćeno povrće - luk, mrkvu i poriluk. Ugrijte dublju tavu, dodajte malo maslinovog ulja te pirjajte povrće. Lignje narežite na kolutove te dodajte povrću kad omekša. Promiješajte, pirjajte nekoliko minuta pa dodajte vino i umak od rajčica. Promiješajte, pustite da ispari alkohol pa dodajte sol i papar. Kuhajte kratko te potom sklonite s vatre i ostavite pokriveno. Pripremite palentu uz dodatak maslaca kako bi palenta bila kremasta. Pripremljeni umak poslužite s palentom.