Razlozi za stalnom i sve većom potražnjom za mlijekom biljnog porijekla su brojni. Brojne intolerancije i alergije na životinjska mlijeka, okretanje vege prehrani, briga za okoliš, želja za uživanjem u nutritivno bogatim te zdravim mliječnim napicima koje je moguće pripremiti i kod kuće... I svi su razlozi jednako vrijedni što potvrđuju i brojke koje ukazuju da biljna mlijeka zauzimaju 10 posto od ukupnog tržišta mlijeka te da taj trend raste. Podsjećamo na neka omiljena, ali i ona manje poznata mlijeka koja ćete jednostavno pripremiti i kod kuće te ih lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Bademovo mlijeko
Jedno od najpopularnijih biljnih mlijeka a to potvrđuju i brojke koje ukazuju na stalno rastuću potražnja za ovim mlijekom. Ovo se mlijeko voli zbog slatkastog orašastog okusa, niskih masnoća i iz razloga što je ovaj biljni napitak zdrava zamjena za mlijeko, posebno za one koji ne podnose laktozu. Sadrži vlakna, kalcij, magnezij, mangan, kalij, željezo, cink, vitamina E i druge antioksidanse. Sadrži i vrlo važne omega-3 masne kiseline koje štite srce i štite od srčanih bolesti.
Ovo se mlijeko može pripremiti i kod kuće. Donosimo recept.
Sastojci:
200 g badema s kožicom
voda
malo soli
1-2 žličice meda
½ žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Bademe temeljito operite u mlakoj vodi. Zalijte ih s 1 litrom vode i namačite najmanje 12, a maksimalno 18 sati. Ocijedite vodu. Stavite bademe u blender, dodajte 1 l svježe vode, sol, med i vaniliju i miksajte na najvećoj brzini. Tekućinu procijedite kroz gazu, a bademe dobro istisnite. Mlijeko ohladite, držite u hladnjaku i potrošite unutar 2 do 4 dana.
Zobeno mlijeko
Ukoliko vam mlijeka oreašastog okusa nisu najomiljenija kušajte zobeno mlijeko. Ne sadrži kolesterol i laktozu, te je izuzetno hranjivo; sadrži 15 vitamina i 10 minerala. Bogato je željezom, kalcijem, vitaminima A i C, niacinom, jodom i proteinima. Jednom šalicom zobenog mlijeka dobivamo 36 posto od preporučene dnevne doze kalcija i 10 posto preporučene dnevne doze vitamina A. Donosimo recept kako ovo mlijeko pripremit kod kuće.
Sastojci:
50 g oljuštene zobi
1 litra vode
prstohvat soli
Priprema bez kuhanja
Zob operite i stavite u zdjelu. Ulijte toliko vode da je potpuno prekrije pa ostavite da se namače 8 sati, odnosno preko noći. Nakon namakanja zob procijedite pa je stavite u blender i dodajte litru svježe vode i prstohvat soli. Miksajte dok se potpuno ne usitni. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 1 sat, a zatim procijedite kroz fino cjedilo.
Priprema s kuhanjem (za mlijeko blažeg okusa)
Namočenu zob stavite s 400 ml vode u lonac te kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zakipi. Potom smanjite vatru, poklopite i nastavite kuhati 30 do 40 minuta, odnosno koliko je potrebno da zob potpuno omekša. Kuhanu zob ostavite da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala. Potom ulijte u blender i dodajte 600 ml vode. Miksajte dok ne dobijete glatku mješavinu. Ostavite da se malo slegne pa procijedite kroz fino sjedilo.
Savjet više
Ostatke samljevene zobi nemojte baciti – upotrijebite je za pripremu kaše ili dodajte smjesi za kolače ili kruh. Pripremljeno mlijeko možete lagano zasladiti dodavanjem prirodnog tekućeg sladila (med, nektar od agave ili kokosova cvijeta, rižin ili ječmeni slad, javorov sirup) ili obogatiti dodavanjem začina (vanilija, cimet…)
Mlijeko od lana
Dobiva se od sjemenki lana i zdravo je jer ne sadrži kolesterol i laktozu, bogato je omega-3 masnim kiselinama I brojnim vitaminima. Za istaknuti je da ovaj biljni napitak sadrži minimalne količine proteina, a pripremit se može tako da izblendate pola šalice sjmenki lana s tri šalice vode te cijedite mješavinu kako bi iscijedili mlijeko. Ukoliko vam je preslatko razrijedite ga dodavanjem vode.
Kokosovo mlijeko
Kokosovo mlijeko odlična je zamjenu za kravlje mlijeko. Ne sadrži laktozui i bogato je vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6 te mineralima: željezom, kalcijem, natrijem, fosforom i magnezijem. Često se koristi za pripremu slastica, smoothieja te kao dodatak u pripremi pojedinih azijskih jela. Izuzetno povoljno utječe na zdravlje organizma ali je važno pripaziti na količine koje se konzumiraju jer jedna šalica kokosovog mlijeka sadrži od 300 do 400 kalorija. Može se pripremiti kod kuće od svježeg kokosovog oraha, od kokosovog brašna, kokosovog maslaca te kokosovog vrhnja.
Recept za pripremu mlijeka od kokosvog brašna (koje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane).
Pomiješajte 1 šalicu kokosovog brašna i 3 šalice tople vode. Ostavite da odstoji sat do dva pa potom kratko miksajte u blenderu. Procijedite kroz gazu ili sito, ohladite.
Mlijeko od kvinoje
Ovaj biljni napitak sadrži manje masnoća od bademovog mlijeka, bogat je proteinima, magnezijem, cinkom, željezom, C, E i B vitaminima, vlaknima te esencijalnim aminokiselinama. Za razliku od sličnih biljnih mlijeka ovo se mlijeko ne može pripremiti od sirove žitarice jer sadrži saponin koji daje gorki okus. Zato je prije pripreme napitka važno skuhati kvinoju koju ste unaprijed namakali u hladnoj vodi. Kuhajte nekoliko minuta, potom procijedite, ohladite te po želji zasladite.