Najdugovječnija britanska vladarica, kraljica Elizabeta II. početkom veljače obilježit će okruglih 70 godina na prijestolju Ujedinjenog kraljevstva, a velika proslava s puno događanja najavljena je za 2. do 5. lipnja. Uz brojne koncerte, svečanosti i druge događaje, planiraju se i brojne raskošnne gozbe kraljici u čast, pa je tim povodom Buckinghamska palača raspisala natječaj za službeni desert ovog važnog, platinastog jubileja. Mogu se prijaviti svi građani Velike Britanije stariji od osam godina. Odabrat će se pet finalista, od koji će stručni žiri, u kojem će uz ostale biti i slavna kuharica Mary Berry, samoansko-novozelandska chefica Monica Galetti i glavni chef Buckinghamske palače Mark Flanagan.
Inspiracija za pokretanje natječaja bilo je slavno jelo Poulet Reine Elizabeth (na engl. Coronation chicken, odnosno krunidbena piletina) koje su za svečanost Elizabetine krunidbe osmislili predstavnici kulinarske škole Le Cordon Bleu London. A evo i zahtjeva koje desert posvećen Elizabeti II. mora zadovoljiti: mora imati savršeni okus, ne smije biti fancy nego prilagođeni kuharima amaterima koji bi ga kasnije mogli pripremati kod kuće, mora pričati nezaboravnu priču te mora biti dostojan kraljice. Deserti, napominje se, moraju biti originalni.
Uvijek duhoviti Britanci već su počeli predlagati neke deserte, povezavši ih s trenutačnom situacijom u državi. Tako su neki predložili škotske palačinke, jer je kraljica 1938. “poslala svoj recept američkom predsjedniku Eisenhoweru”. Drugi su pak predložili trifle “jer ga svatko može napraviti”, a postoji i ideja da se osmisli nova verzija deserta Eton mess (etonski nered) budući da smatraju da je situacija u britanskoj politici - pravi nered. Neki su predložili i kruh od banane te podsjetili kako smo ga svi pekli tijekom prvog lockdowna.