Domaći limuni idealni su za pripremu limuncina i limoncella

Od limuna se može pripremiti puno više od limunade. Donosimo recepte za pripremu omiljenih domaćih proizvoda

Profimedia

Zima je srce sezone berbe domaćih limuna koji dospijevaju na jugu Hrvatske i dalmatinskim otocima. I to se ne propušta, bez obzira koristite li limun (samo) za pripremu čaja i začinjavanje salata, ili i za pripremu pečenja, napitaka te odličnih slastica. Domaći citrusi, osim što su zdravi organski plodovi bogati vitaminom C, razlog su za održivo djelovanje jer osim usplođa domaći limun je razlog za korištenje i same kore i to za pripremu odličnih delicija – limuncina i limuncela.

Limuncini

Profimedia  Na isti se način kao i limuncini pripremaju i arancini, ušećerene korice naranče

Ušećerene korice limuna pripremaju se jednostavno a odličan su spoj slatkog i kiselkastog okusa. Osim što ih možete grickati samostalno, odličan su dodatak za kolače, torte te koktele i tople napitke. Ali ne zaboravite – za pripremu koristite isključivo domaći neprskani limun.

Sastojci:
5 limuna
200 g šećera
200 ml vode
200 g šećera za uvaljavanje u šećer

Priprema:
Limune operite, posušite te ogulite. Koricu limuna nasjeckajte na komadiće jednake veličine (prutiće). U posudu za kuhanje dodajte vodu i šećer te kuhajte na umjerenoj vatri sve dok se šećere ne rastopi. Dodajte narezanu koricu limuna te na laganoj vatri kuhajte oko pola sata, sve dok korice ne posvijetle. Komadić po komadić izvadite na papir za pečenje kako bi se ohladili i ocijedili višak tekućine. Ostavite ih preko noći da se prosuše te ih uvaljajte u kristalni šećer. Ostavite ih još jedan dan na zraku da se osuše. Osušene pospremite u staklenke.

Limoncello, liker od limuna

Profimedia 

Liker koji se priprema od kore limuna Talijani su pretvorili u nacionalno piće. I dok postoje brojni recepti za pripremu ukusnog limoncella za sve vrijedi isto pravilo – za pripremu je osim limuna potrebna baza, jako alkoholno piće kao što je votka, rakija ili rum. Nakon samo dva do četiri tjedna (minimalni broj dana maceriranja je 4 jer u tih prvih dana limun otpusti najveći dio okusa iz same korice), možete uživati u ukusnom domaćem likeru za čiju pripremu donosimo recept. I ne zaboravite tajna je i u količini voća – više voća, više voćnog okusa.

Sastojci:
10 nešpricanih domaćih limuna
1 l jakog alkoholnog pića (votka, rum, rakija)
1,5 l vode
700 g šećera

Priprema:
Limune operite, osušite, ogulite. U dovoljno veliku i sterilizirani staklenku dodajte korice, prelijte alkoholom te zatvoreno ostavite minimalno 15 dana. Potom šećer rastopite u vodi, dodajte sok limuna, po želji neki od začina – vaniliju, cimet... Alkohol s maceriranim koricama limuna procijedite (kroz gazu) te dodajte pripremljenoj otopini vode i šećera. Dobro promiješajte te rasporedite u staklene boce. Zatvorite te prije posluživanja dobro rashladite.