VRIJEDNO PAŽNJE

Alice Waters - od kultnog restorana Chez Panisse do globalno uspješnog projekta 'The Edible Schoolyard Project'

Slavno ime američke kuhinje svojim projektima potvrđuje koliko je rana edukacija 'od vrta do stola' ključ globalnih promjena vezanih uz održivost te brigu za zdravlje i okoliš
Foto: The Edible Schoolyard Project

Na spomen imena Alice Waters budi se niz poveznica, a jedna od njih je zasigurno i ona vezana za restoran Chez Panisse smješten u Berkeleyju u Kaliforniji. Taj je restoran slavna Alice Waters otvorila prije 50 godina sa željom posluživanja hrane prijateljima i susjedima oko zajedničkog stola, kako bi uz dnevni jelovnik baziran na lokalno uzgojenoj i sezonskoj hrani izmjenjivali ideje o umjetnosti, kulturi i politici. I u tome je uspjela.
Ime ove ikone američke kuhinje ono je koje se i nakon pet desetljeća veže uz suradnju s brojnim malim farmerima, beračima, ribarima, vrtlarima – sa svima koji prakticiraju održivost, te nije čudno što Alice Waters često nazivaju i pionirkom slow food pokreta.

Ali manje je poznato kako je ona još 1995. pokrenula vrijedan projekt 'The Edible Schoolyard Project', koji se temelji na zdravim princpima te želji da pomogne u stvaranju zdravih školskih obroka, onih u kojima bi učenici uživali ne samo jedući ih već i učeći kako uzgojiti zdrave namirnice u školskim vrtovima. Projekt je započeo u Berkleyju kroz suradnju s jednom osnovnom školom a prikupljenim sredstvima škola je dobila vrt, kuhinju, ali i prostor u kojem su učenici učili kako kuhati. Waters je cijeli projekt bazirala na iskustvu koje je stekla u Chez Panisse restoranu ali i na Montessori princpima podučavanja, jer ona je i školovani Montessori edukator, kroz koji joj je glavna želja bila da djeca, učenici, zavole sve vezano uz uzgoj, pripremu i uživanje u hrani, dijeleći kuhinju, stol za blagovanje te usvajajujući osjećaj za socijalnu jednakost.

The Edible Schoolyard Project Foto: The Edible Schoolyard Project

A potvrda da je to moguće je i podatak kako je projekt neprofitne organizacije 'Edible Schoolyard' danas dio kurikuluma 5800 škola diljem svijeta (samo u Italiji više od 400 škola radi na principima ovog projekta). U sklopu programa djeca ovisno o dobi uče kako pripremiti pesto, sok od jabuka, kako koristiti kuhinjski pribor, brinuti o pčelama ali i kako organizirati zajednički rad u vrtu.

Alice Waters puno vremena provodi u vrtu Foto: The Edible Schoolyard Project

Viziju utemljenu na osnovnim principima kako djeca zaslužuju hraniti tijelo ali i um, pokazujući im, uz dostojanstvo, kako ih se cijeni, danas podržavaju brojne slavne osobe kao što su chefovi Jose Andres i Jamie Oliver, baletni umjetnik Mikhail Baryshnikov, glumica Meryl Streep, autor Michael Pollan i brojni drugi, uz koje ovaj projekt raste kroz “Alice Waters Institute” u smjeru novih projekata koji podržavaju ideju održive poljoprivrede, prehrambenog sustava, klimatskih promjena, edukacije i javnog zdravstva, kao dio obrazovanja i brojnih studenata. Više nego odličan primjer aktivnog djelovanja koje se temelji na činjenici kako bi zdrava hrana trebala biti pravo a ne privilegij, za svaku je pohvalu. Svoje iskustvo procesa 'od biljke do tanjura' Alice Waters je, zajedno sa 40 slavnih chefova, prenijela i u knjigu 'The Garden Chef', u kojoj osim predanosti ideje uzgoja vlastite hrane chefovi dijele korisne savjete vezane uz uzgoj bilja i omiljene recepte. Odličan način koji motivira, vodi u smjeru globalne promjene i življenja održivosti.

The Garden Chef, knjiga u kojoj Alice Waters savjetuje da ukoliko želite posaditi samo jednu biljku neka to bude začinska biljka Foto: Phaidon