Razbudite nepce, pripremite jela s mladim špinatom

Uživajte u kratko kuhanom špinatu u mirisnoj krem juhi te domaćoj tjestenini nadjevenoj zelenim listićima

Profimedia

Špinat je kroz cijelu godinu dostupna namirnica koju je moguće kupiti zamrznutu, ali posebno je zadovoljstvo pripremiti jela sa svježim, mladim špinatom. Osvježavajuć je, blagog okusa i vrlo zdrav, u mladom izdanju obiluje željezom, beta karotenom, folnom kiselinom, kalcijem i vitaminom C. Priprema špinata je jednostavna, dovoljno je kratko ga prokuhati u ključaloj slanoj vodi, ali i koristiti svježeg kao dodatak zimskim salatama. Od začina, osim soli voli i papar te muškatni oraščić, a luk i češnjak njegov okus čine konkretnijim. Vrhnje će ga učiniti fino kremastim. Može se, dakako, jesti i sirov na salatu, u smoothijima ili kao pesto, ali odličan je i u juhama, s tjesteninom (posebno je ukusan u lazanjama), rižom, lososom te s mlječnim proizvodima i jajima. Donosimo 3 odlična recepta uz koja cijeli jelovnik možete pripremiti upravo na svježem špinatu.

Juha od mladog špinata

Profimedia 

Sastojci:
1 kg mladog špinata
1 luk
4 režnja češnjaka
sol
papar
1 l povrtnog temeljca
200 ml kiselog vrhnja
2 žlice maslaca

Priprema: špinat operite, protresite i narežite. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. Zagrijte maslac pa lagano propirjajte luk i češnjak, te špinat tako da povene. Ulijte temeljac i vrhnje, kratko zagrijte i zatim izmiksajte štapnim mikserom. Po potrebi dodatno posolite i popaprite.

Punjeno tijesto sa zelenim nadjevom

Profimedia 

Sastojci:
2 paketića lisnatog tijesta
200 g mladog špinata
1 luk
1 režanj češnjaka
2 žlice maslinova ulja
mljevena čili papričica
150 g graška

Priprema: špinat operite i protresite. Luk i češnjak sitno nasjeckajte pa ih lagano propirjajte na ulju. Začinite s malo čilija u prahu, dodajte grašak te malo vode. Pirjajte dok grašak ne omekša, a malo prije kraja dodajte špinat. Razvaljajte tijesto i izrežite krugove. U sredinu svakog stavite malo nadjeva, preklopite i pritisnite rubove. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite punjeno tijesto na lim obložen papirom za pečenje i pecite 15-17 minuta.

Pita od sira i špinata

Profimedia 

Sastojci:
300 g špinata
400 g svježeg sira
100 g feta sira
2 jaja
3 žlice parmezana
2 češnja češnjaka
Kore za savijače
4 žlice maslaca
Sol, papar

Priprema: u posudi pomiejšajte svježi sir, feta sir, jaja, svježi špinat, ribani parmezan, sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, sol i papar. Po potrebi dodajte malo soli jer je smejsa slana i dodatkom feta sira. Svaku koru za savijače premažite otopljenim maslacem. Na premazanu koru dodajte drugu koru, ali tako da se rubovi ne preklapaju. Ponovite to sa ukupno 6 kora. Kore stavite u okrugli kalup za pečenje koji ste obložili s papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu dodajte u sredinu kora te sav višak tijesta od kora presavite prema sredini pite. Sve premažite s malo maslaca, poslite s malo soli. Po želji dodajte malo sezama te pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 15 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju. Poslužite toplo uz zelenu salatu.