Nedostaje vam dopamina? Pripremite ova jela (i pića)!

Vani je hladno, ništa vam se ne da ali znamo što vam može vratiti energiju i dobro raspoloženje

Profimedia

Uvijek kad je zima, kad je vani hladno, dan kratak a blagdani gotovi, većina nas osjeti manjak energije pa i dobrog raspoloženja. Nije to ništa čudno, uostalom, čak je i treći ponedjeljak u mjesecu, proglašen najdepresivnijim danom u godini. Nerijetko tad utjehu nalazimo u hrani - u slasticama, nekim našim omiljenim jelima, u toplim i umirujućim napiticima. Podsjete nas na djetinjstvo, ugriju nas, daju nam onaj osjećaj kako će sve biti u redu.

No, zaboravimo na naše emocije na trenutak, postoji i znanstveni razlog zašto hrana daje taj osjećaj utjehe, u obliku hranjive tvari dopamina. To je 'hormon sreće' i smatra se da jedenje više hrane bogate dopaminom može utjecati na poboljšanje raspoloženja. Mnogo je namirnica koje spadaju u 'dopaminsku dijetu' a mi ih donosimo pet pa izaberite jednu (ili sve) i vratite energiju i dobro raspoloženje!

Profimedia 

Jagode sa šlagom
Ova slatka poslastica i tješi i podiže raspoloženje, a svježe voće i mliječni proizvodi su sjajni izvori hormona sreće. Možete ih jesti i za doručak - šlag zamijenite grčkim jogurtom i pospite po svemu mljevene bademe ili lanene sjemenke - oboje su bogati esencijalnim masnim kiselinama.

Tost sa sirom
Ovaj jednostavan i brz međuobrok kombinira ugljikohidrate s mliječnim proizvodima bogatim proteinima. Poznato je da ova ‘utješna kombinacija’ doprinosi oslobađanju hormona sreće u tijelu. Za zdraviju verziju koristite kruh od lanenog sjemena ili integralnog brašna. Sve su te sjemenke i žitarice veliki izvori dopamina.

Profimedia 

Tuna, losos i skuša
Masna riba je nevjerojatno bogata esencijalnim masnim kiselinama koje tijelo pretvara u dopamin. Možete ih peći, raditi od njih riblje štapiće ili složiti sushi!

Maslac od badema
Iznenadili biste se koliko se hranjivih tvari nalazi u ljusci badema. Sadrže savršenu mješavinu esencijalnih masnih kiselina kao što je omega-3 i osjećaju a kad od njih naparavite maslac i namažete ga na tost, dobili ste pravi mali dopamin snack!

Profimedia 

Vruća čokolada
Ali napravljena od 80 posto tamne čokolade. Naime, tamna čokolada je bogata antioksidansima te je jako dobro poznato da uspješno podiže raspoloženje.