Fishburger, hamburger ili cheeseburger te pita od jabuka svojevrsno su sveto trojstvo ponude u lancima brze hrane koji uglavnom ne poslužuju vino. A vina fino pristaju paniranoj ribi, mljevenome mesu, bilo da je riječ o čistoj junetini ili miješanoj sa svinjetinom, te tijestu ispunjenom ribanim jabukama, što su baze ovih obroka. Ne treba, naravno, u fast foodu očekivati butelje od nekoliko stotina kuna, ali i kod nas je već poprilično velik izbor dobrih i relativno pristupačnih vina koja se mogu točiti na čaše.Ova Trica predstavlja neka od njih primjerena fishburgeru, hamburgeru i piti od jabuka.
U fishburgeru su između dva dijela peciva panirana riba poput oslića, majoneza ili tartar umak, često sir, a ponekad i list salate. Poprilično kompliciranu kombinaciju okusa daju zamašćeni pohanac, masniji sira te jaja iz majoneze. Zato i vino treba imati tijela i punoće, a istovremeno i izraženiju svježinu. Bordoška bijela vina od sauvignona i semillona odličan su izbor, a kod nas to može biti Valle Antonelle i Gianfraca Kozlovića iz Momjana. Mješavinu malvazije i sauvignona nazvali su prema vinogradu oko vinarije, a butelja je u Miva Galeriji vina 76,75 kuna.
Originalni hamburgeri su od mljevenog junećeg mesa koje traži crveno vino. Kod nas znaju umiješati svinjetinu kako bi dobili sočnost. Sira može biti, tad je riječ o cheeseburgeru, a i ne mora. Sastojci su i list salate, preprženi luk, ploška rajčice, te umaci od rajčice i/ili onaj na bazi majoneze, a cjelokupnoj kombinaciji pristaje laganije i svježe crveno vino. Takvo je Kapistran crni, kvalitetno vino Iločkih podruma od frankovke i cabernet sauvignona. Lijepo miriše po crnom bobičastom voću poput kupine, vitkog je tijela, a buteljka je u internetskoj prodavaonici vinarije 34,99 kuna.
Pita od jabuka gotovo da je klasičan desert nakon nedjeljnog ručka. Jednostavnije ga je pripremiti nego savijaču, a podjednako je finog okusa. Amerikanci je danas svojataju, no Europljani su u njoj uživali i prije nego što se Kolumbo iskrcao u Americi misleći kako je stigao u Indiju. Kod sljubljivanja deserata s vinima važno je paziti da vino bude slađe jer će nam se u protivnom činiti bljutavim. Uz pitu od jabuka nježne slatkoće, a i fine svježine, dobro će pristajati poluslatki i mirisni Muškat žuti Vlade Krauthakera iz Kutjeva. Butelja je u Vrutku 69,98 kuna.