Predstavljamo novi trend za doručak ili brunch - palačinke od makadamije

Iako su palačinke često popularan izbor, ovaj novi trend donosi dašak Havaja na stol

Profimedia

Već se neko vrijeme bavimo food trendovima koji nas očekuju tijekom ove godine pa ćemo tako danas pisati o još jednom od tih trendova u nizu. Ovaj put je riječ o novom trendu u sferi doručka ili bruncha - palačinkama od makadamije. Iako su palačinke često popularan izbor, ovaj novi trend donosi dašak Havaja na stol. Naime, s obzirom da se zadnje dvije godine ne može baš putovati kao ranije, nije čudno što su egzitičnija jela sve prisutnija na našem stolu - kad ih ne možemo probati na autentičnoj lokaciji, zašto ih ne bismo te lokacije okusima prizvali u svojoj kuhinji, zar ne? Tako dašak Havaja možemo donijeti na stol uz ove palačinke od makadamije, ukusne slastice koja sve više preplavljuje restorane i domove. Prema Yelpu, pretrage za ovim receptom porasle su za 613% posto, pa ne čudi što se predviđa kako će ove palačinke biti jedan od najukusnijih trendova u 2022.

Profimedia 

A što su zapravo palačinke od makadamije i kako se rade? Riječ je o havajskoj slastici, nježnim, pahuljastim palačinkama punim hrskave, slane makadamije - zdravog orašastog ploda podrijetlom iz Australije. Orah makadamije bogat je izvor vitamina, posebno vitamina A, B i C koji osnažuju metabolizam i njegovu ravnotežu. Sadrži i proteine poput kalcija, kalija, željeza, magnezija, cinka i fosfora. S obzirom na veliku količinu proteina, makadamija također snižava kolesterol i povišeni krvni tlak. Ukratko, makadamija orah prava je superhrana i izvor energije.

Profimedia 

Palačinke od makadamije na Havajima ćete ih naći na meniju svakog restorana, a čak se prodaju i kao mješavine u lokalnim trgovinama. Sve se poslužuje s kokosovim sirupom. Većina palačinki ima i banane ako i nasjeckane orahe makadamije, a zatim se ukrašavaju svježe narezanim bananama i s još makadamije.
U nastavku provjerite kako i vi možete kod kuće složiti ovu jako ukusnu slasticu!

Sastojci:
⅓ šalice oraha makadamije, sitno nasjeckanih
2 srednje tanko narezane banane
1 šalica višenamjenskog brašna
2 žlice šećera
2 žličice praška za pecivo
½ žličice soli
2 žlice neslanog maslaca, otopljenog
¾ šalice mlijeka, zagrijano
1 veliko jaje
¾ žličice vanilije
1 žlica maslaca ili ulja od repice za prženje palačinki

Profimedia 

Priprema:

Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u srednjoj posudi za miješanje. Promiješajte da se sjedini. U mikrovalnoj pećnici otopite maslac u staklenoj mjerici s dvije šalice ili maloj posudi za miješanje. Dodajte mlijeko i zagrijavajte 30-60 sekundi, dok se maslac ne otopi na površini mlijeka. U smjesu mlijeka i maslaca dodajte jaje i vaniliju. Umutiti da se sjedini. Suhim sastojcima dodajte tekuće sastojke i miješajte dok se ne sjedine. U velikoj tavi zagrijte 1 žlicu maslaca ili ulja na srednjoj vatri. Kada se maslac ili ulje zagrije, ubacite tijesto u vrući maslac ili ulje. Volim koristiti ¼ šalice za mjerenje za izlijevanje tijesta u tavu. U svaku palačinku dodajte 4-5 kriški banane i pospite makadamije.
Kada se na površini palačinki počnu stvarati mjehurići, okrenite ih i pecite s druge strane još 2-3 minute. Gotove palačinke ukrasite narezanim bananama i nasjeckanim orasima makadamije. Poslužite s javorovim ili kokosovim sirupom.