U trendu je nostalgija - kuhamo krpice sa zeljem, špinat na mlijeku, šnenokle i rižu na mlijeku

U hrani se pojam nostalgije odnosi na sve veću potrebu kuhanja kod kuće te kuhanja jednostavnih, ukusnih obiteljskih obroka

Profimedia

Pojam nostalgije sve je prisutniji, kako u svijetu glazbe i mode tako i hrane. Prema globalno predviđenim trendovima za 2022. fokus je i na pojmu nostalgije, retro hrane, jela i okusa koje vežemo uz djetinjstvo te neka prošla vremena, ona kojih se rado sjećamo. A rekreiranjem tih #tb okusa oživljavamo i duh nostalgičnih vremena. Ovaj se trend kako u hrani tako i ostalim lifestyle aspektima počeo buditi još u prvim tjednima pandemije u kojima se globalno opet počelo pripremati jela kod kuće, jela inspirirana comfort okusima, klasicima s nedjeljnih obiteljskih ručkova, desertima koji su nam obilježili djetinjstvo...

Profimedia 

U ovom pojmu, trendu, ne postoji lista jela, jer ona ovisi o običajma, navikama i sjećanju pojedinca, obitelji, generacija i kulture kuhanja, a sve je to diljem svijeta različito. Ali se odnosi na sve obroke, od doručka do večere, školske užine, ručkova - kako kroz tjedan tako i onih kroz vikende. Food nostalgija se odnosi i na same tehnike pripreme hrane, odabir namirnica, one koje će već na prvi miris pa potom i okus dan učiniti boljim. Klasične lazanje, bolonjez, quichevi, pohano, krpice sa zeljem, špinat na mlijeku, domaće juhe, njoke, jaja na kajganu za doručak (bez avokada), griz na mlijeku, riža na mlijeku, kompoti, pite, štrudle, šnenokle, šmarn, banana split... samo su mali dio liste, na vama je da nastavite niz ili pripremite neka od ovih jela po našim receptima.

Krpice sa zeljem
Sastojci:
50 dkg krpica
1 kg zelja
20 dkg luka
sol
papar
šećer
ulje

Priprema:
U zagrijani lonac stavite malo ulja i dodajte narezani luk. Dok se luk pirja, narežite kupus. Kupus dodajte na luk, posolite, popaprite, i pirjajte 20 minuta povremeno miješajući. U kupus dodajte malo šećera. Dok se kupus pirja, skuhajte krpice. Kad su gotove, procijedite ih i ubacite u kupus, promiješajte i dobro popaprite.

Špinat na mlijeku
Sastojci:
1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka

Priprema:
Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat usitnite oštrim nožem. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak. Čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, a čim se zgusne, dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-ak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire-krumpir.

Šnenokle (paradižot)
Sastojci:
5 jaja
1 l mlijeka
vrećica vanilin šećera
malo naribane limunove korice
7 žlica šećera
2 žlice šećera u prahu
2 žlice brašna

Priprema:
Odvojite šalicu mlijeka, a ostatak prokuhajte s dvije žlice šećera i vanilin šećerom. Za to vrijeme stucite čvrsti snijeg od bjelanaca pa dodajte šećer u prahu. Miksajte dok ne dobijete čvrst snijeg. Žlicom vadite šnenokle i spuštajte ih u kipuće mlijeko, prvo s jedne pa s druge strane i ostavite po nekoliko sekundi. Izvadite ih šupljikavom žlicom u posudu. Žumanjke izmiješajte s preostalim šećerom pa dodajte brašno. Razrijedite preostalom šalicom mlijeka pa sve prelijte u kipuće mlijeko. Skuhajte kremu pa njome prelijte šnenokle. Pospite naribanom limunovom koricom. Ohladite i poslužite.

Riža na mlijeku
Sastojci:
2 l mlijeka
150 ml ulja
3 šalice (od 2 dl) riže
3 šalice šećera
2 vanilin šećera

Priprema:
U posudu stavite mlijeko, dodajte ulje, šećer, vanilin šećer i pustite neka provrije. Tada dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri sve dok riža ne upije mlijeko. Kada je riža mekana, servirajte je u manje posudice i pustite da se malo ohladi. Ogulite, operite i na sitne kockice narežite tri jabuke. Na tavici otopite žlicu maslaca i dodajte kockice jabuke te dinastajte dok jabuke ne omekšaju. Potom dodajte tri žlice šećera i prstohvat cimeta te malo sjeckanih badema, oraha, lješnjaka ili pistacija (koje ste prethodno popržili na suhoj tavici bez ulja). Promiješajte i vruće servirajte odozgo po riži.