Ideja za zdravu večeru - tjestenina sa graškom, ricottom i limunom

Brzo rješenje za ukusan obrok

Profimedia

Za večeru ste se zaželjeli tjestenine ali biste htjeli nešto pripremiti nešto drukčije od onih uobičajenih recepata, poput umaka od rajčica, bolognesea ili carbonare. Rješenje bi se moglo kriti u kremastoj ricotti, limunovoj korici, tostiranim krušnim mrvicama i svježem grašku a rezultat će biti ukusno i zanimljivo jelo, idealno i kad vam na vrata banu neočekivani gosti.

Da biste si olakšali cijeli proces, možete pripremiti sve unaprijed - naribajte koricu limuna, ocijedite sok, narežite luk, nasjeckajte peršin, odvojite grašak i temeljac, a suhu tjesteninu stavite pored štednjaka.
Dok čekate da voda zakipi, pomiješajte ricottu s limunom i tostirajte krušne mrvice. U kipuću vodu ubacite tjesteninu, a dok se kuha prodinstajte luk i dodajte grašak i temeljac. Kad je tjestenina gotova, pomiješajte je s umakom od luka i graška izravno u tavi. Premjestite u tanjure, pospite ricottom, krušnim mrvicama i peršinom i gotovi ste. No, krenimo redom, od sastojaka:

3/4 šalice Panko krušnih mrvica
Svježe mljeveni crni papar
3/4 šalice kvalitetne svježe ricotte
2 pune žlice sitno naribane limunove korice
5 žlica svježeg limunovog soka, podijeljeno
Sol i papar, po ukusu
3/4 pakovanja špageta
1 velika ili 3 male lukovice mladog luka, uklonjeni čvrsti vanjski slojevi, a ostatak prepolovljen i tanko narezan (oko 1/2 šalice)
1 1/2 šalice svježeg ili smrznutog zelenog graška
1/4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Parmezan

Profimedia 

Priprema:

Stavite vodu u lonac i pustite da zakuha. U međuvremenu tostirajte Panko krušne mrvice - u velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte mrvice i neprestano miješajte 3 do 5 minuta, odnosno dok mrvice ne porumene. Posolite i popaprite, prebacite u zdjelu i ostavite sa strane. U drugoj maloj posudi pomiješajte ricottu, 1 punu žlicu limunove korice i 2 žlice limunovog soka (ostatak sačuvajte). Posolite i popaprite po ukusu.
Sad skuhajte tjesteninu s tim da je izvadite dvije minute prije nego što bi se trebala kuhati. Kad je procijedite, sačuvajte malo tekućine od kuhanja.
Dok se tjestenina kuha, zagrijte preostale 2 žlice maslinovog ulja na srednje jakoj vatri u tavi i ubacite u nju mladi luk i dinstajte, često miješajući, 6 do 7 minuta, ili dok ne omekša i ne postane proziran.

Dodajte preostale 3 žlice limunovog soka, preostalu 1 žlicu limunove korice, pileći temeljac i grašak. Kuhajte često miješajući 1 do 2 minute ili dok grašak ne omekša. Posolite i popaprite po ukusu. Smanjite vatru i dodajte u umak skuhanu tjesteninu i 1/4 šalice vode od kuhanja u tavu. Pomiješajte dobro, probajte ako treba još dodati začina te poslužite uz naribani parmezan.