Jeste li za jedan cheesecake s bobičastim voćem - u teglici?

Slasni klasik u pomalo drukčijem izdanju

Profimedia

Deserti u teglici izgledaju zamamno zar ne? Bilo da je riječ o sladoledu, pudingu ili o cheesecakeu, slatkom klasiku kojeg ćemo raditi danas, slojeviti desert svakako izgleda ljepše u prozirnoj teglici. Osim toga, ovakva slastica može biti i idealan poklon jer ima praktični poklopac za jednostavno prenošenje. Današnju verziju cheesecakea radimo s bobičastim voćem, makar možemo koristiti i samo maline. Što se tiče keksa, možete birati oreo kekse ili bilo kakve kekse koje inače koristite za cheesecake, a za ukrašavanje odaberite voće, šlag, čokoladne mrvice ili pak listiće mente.
A evo što nam sve treba za ovaj slasni klasik u malo drukčijem izdanju:

1 pakiranje zamrznutog bobičastog voća
3/4 šalice šećera, podijeljeno 1/2 šalice i 1/4 šalice
1/3 šalice vode
20 čokoladnih (ili drugih) keksića
2 žlice otopljenog maslaca
230 g krem sira, sobne temperature
Prstohvat soli
1 jaje
1/3 šalice kiselog vrhnja
Šlag za preljev
Voće i menta za ukras
4 staklene teglice

Profimedia 

Priprema:

Prvo napravimo umak od bobičastog voća. Odvojimo 1/2 šalice smrznutog voća iz pakiranja za ukras a ostatak stavimo u srednji lonac. Dodamo 1/2 šalice šećera i 1/3 šalice vode. Pustimo da kuha na srednje jakoj vatri, a zatim smanjimo vatru da krčka. Često miješamo dok se voće potpuno ne raspadne, oko 10 minuta. Po želji procijedimo umak, još malo prokuhamo dok ne postane poput sirupa i stavimo sa strane. Sad je vrijeme za kekse koje sameljemo u kuhinjskom procesoru ili u mini sjeckalici ili ih stavimo u plastičnu vrećicu i gnječimo dok se fino ne samelju. Smrvljene kekse stavimo u srednju zdjelu i umiješamo otopljeni maslac. dobivenu smjesu podijelimo ravnomjerno po teglicama, po dnu. U ovom trenutku stavimo grijati pećnicu na 180 stupnjeva na 10 minuta da se kora ispeče, što će nam olakšati stavljanje nadjeva za cheesecake bez da se pomiješa s korom. Naravno, ovaj dio možemo i preskočiti ako nam se smeta da se kora i krema pomiješaju.

Profimedia 

Vrijeme je za kremu - izmiksamo krem sir na srednjoj brzini 4 minute, dok smjesa ne postane glatka i svijetla. Dodamo 1/4 šalice šećera i miksamo još 4 minute. Ubacimo prstohvat soli i jaje, te miksamo još minutu. Onda ubacimo vrhnje i miksamo još minutu, dok smjesa ne postane glatka. Dodamo 1/4 šalice ohlađenog sirupa od bobičastog voća s početka i miješamo dok se sve ne sjedini.
Sad u teglice, preko već stavljene kore od keksa, ubacimo bobičasto voće koje smo ostavili sa strane na početku. Preko toga prelijemo dobiveni nadjev od sira te teglice pečemo u vodenoj kupelji - stavimo u pleh oko centimetar kipuće vode kako bismo stvorili vodenu kupelj, što će pomoći da se sve ispeče ravnomjernije. Pleh stavimo u pećnicu na 160 stupnjeva 40 minuta. Zatim isključimo pećnicu i pustimo da se teglice još lagano griju u preostaloj toplini pećnice dodatnih 30 minuta.
Kad je sve gotovo, teglice izvadimo iz pećnice i ostavimo da se ohlade na sobnoj temperaturi, najmanje pola sata prije jela. Svaku teglicu prelijemo preostalim umakom od bobičastog voća, šlagom, komadićima voća te listićima mente.