Svi govore o XO umaku. Znate li što je i kako ga poslužiti?

Volite li hranu prožetu umamijem na listu omiljenih namirnica dodajte i ovu bombu okusa

Shutterstock

Neizostavan dio kantonske kuhinje, s naglaskom na Hong Kong, upravo je ovaj umak čiji naziv dolazi od slang termina koji se u Hong Kongu koristi kao pojam za visoku kvalitetu i luksuz. Umak je nastao početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, a temelj umaka su zanimljive namirnice, poput sušenih škampa i školjki te Jinhua dimljene i odležane šunke (snažnog mirisa s elementima zagorenog). Ove su namirnice izuzetno cijenjenje i postižu visoku cijenu (cijena za pola kilograma sušenih školjki premašuje iznos od stotinu dolara) što je i razlog za visoku cijenu XO umaka. Sušenim plodovima mora i šunki se dodaju namirnice kao što su češnjak, đumbir, svježe ili sušene chilli papričice, smeđi šećer, soja umak te drugi začini, te se miješanjem komadića dobiva dobro povezana smjesa nalik na marmeladu. Svaki sastojak ima svoju ulogu, pa su tako plodovi mora, šunka, soja umak i umak od kamenica izvor snažnog umami okusa, chilli papričice izvor su ljutoig okusa koji je izbalansiran dodatkom smeđeg šećera.

Shutterstock  Sušeni škampi, osnovi sastojak za pripremu XO umaka

Zahvaljujući istančanom i jedinstvenom okusu XO umak jelima pruža novu dimenziju. Dovoljno je dodati ga pečenom povrću, mesu, noodlama, pečenoj riži, ribi kuhanoj na pari ili pečenim svinjskim rebrima jer ovaj umak obiluje slatkim, dimljenim, slanim okusima, obliluje umamijem. XO umak možete pripremiti i sami ukoliko imate potrebne namirnice vrhunske kvalitete (pripremljeni umak možete čuvati u hladnjaku oko mjesec dana), ali ga možete kupiti gotovog, te koristiti za začinjavanje jela ali i kuhanje.

Shutterstock  Pečeni file ribe s XO umakom

Za početak predlažmo da uz gotov umak pripremite vrlo jednostavno jelo, prženu rižu. Potrebni su vam češanj češnjaka, 2 jaja, mladi luk, soja umak, ulje te naravno riža i XO umak. Po želji možete dodati piletinu, plodove mora i povrće.

Shutterstock  Pržena riža s XO umakom

Postupak pripreme ovog jela je jednostavan. Zagrijte wok, pirjajte tanko nasjeckan češnjak dok ne poprimi zlatnu boju. Umiješajte jaja i prelijte preko češnjaka kako bi se stvorio tanki sloj. Jaja pri pečenju lomite drvenom žlivom na manje komade. Dodajte 250 g kuhane riže (skuhane dan prije i čuvane u hladnjaku) te je, na laganoj vatri razbijajući veće nakupine drvenom žlicom, pomiješajte s jajima. Dodajte žlicu soja umaka te pola žlice XO umaka i sitno nasjeckani mladi luk. Pojačajte vatru te pržite rižu oko jedne minute, sve dok u mirisu riže ne osjetite aromu svih sastojaka. Poslužite uz dodatak XO umaka na vrh riže. Savršeno jednostavno a izuzetno ukusno.