Slatki okus prženog tijesta omiljen je okus s kraja zime, a jedna od dražih slastica koja se priprema prženjem su krafne. Uglavnom ih pripremamo nadjevene čokoladom ili marmeladom, ali za doživljaj više predlažemo da se okušate u pripremi krafnica sa mascarponeom, sirom blagog okusa i bogate teksture koji se odlično spaja s okusom prženog tijesta. I dok svatko ima svoj omiljeni recept mi donosimo jednostavan recept ali uz napomenu da se držite savjeta bez obzira po kojem receptu pripremate krafne – nikada odjednom ne pržite previše krafni. Krafne moraju imati dovoljno prostora te idealnu temperaturu kako bi dobro ispale. I ne zaboravite, ukusne krafne dolaze od dobro pripremljenog tijesta koje se ne lijepi. A u tome će vam od velike pomoći biti jedan sastojak – kuhani krumpir.
Krafne nadjevene kremom od mascarpone sira
Sastojci:
Za tijesto
2,5 dl svježeg mlijeka s 3,2% m.m.
500 g brašna (1/2 glatkog, 1/2 oštrog)
25 g svježeg kvasca
2 jaja
50 g šećera
1 kuhani krumpir
ulje za prženje
šećer u prahu
Za nadjev
300 g mascarponea
2 jaja
3 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Stavite sve sastojke miksajte mikserom dok od tijesta ne dobijete glatku i elastičnu loptu. Tijesto možete umijesiti i ručno. U posudi prekrivenoj kuhinjskom krpom ostavite zijesto kako bi udvostručilo te ga razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi na debljinu od oko 1 cm. Krafnice izrežite pomoću kalupa (ili čaše), stavite ih pobrašnjenom stranom prema gore, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu oko pola sata. U međuvremenu pripremite kremu. Izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Zatim pomiješajte žumanjke i šećer te dodajte mascarpone. Potom bjelanjke dodajte kremi od žumanjaka. U velikom loncu ili dubljoj tavi zaagrijte ulje. Ubacite krafne tako da na ulje prvo stavite onu stranu koja je tijekom zadnjeg dizanja bila okrenuta prema gore. Poklopite i pržite nekoliko minuta, sve dok krafne ne porumene, zatim ih okrenite na drugu stranu i pržite isto toliko vremena. Kada su krafnice gotove, izvadite ih iz ulja i stavite na papirnate ubruse kako bi se upio višak ulja. Krafnice razrežite kao sendvič te nadjenite kremom od sira, pospite šećerom u prahu te poslužite. Ukoliko više volite klasično nadjevene krafne, nadjenite ih sa strane.