I kupus ima svoj dan, proslavimo ga!

Doznajmo kad se počeo uzgajati, zašto ga je dobro jesti te kako ga je najbolje pripravljati

Profimedia

Ako niste znali, nacionalni dan kupusa obilježava se 17. veljače, pa ćemo danas pisati o ovom popularnom povrću, glavnoj namirnici u europskoj i indijskoj kuhinji. Kupus postoji već tisućama godina i dolazi u različitim varijantama (bijeli, crveni) i okusima - ako niste znali, prokulica, brokula, cvjetača, korabica i kelj smatraju se dijelom obitelji kupusa. U kupusu se može uživati na razne načine - možete ga jesti sirovog, kuhati na pari, kuhati, peći, dinstati ili pržiti. Možete ga čak i fermentirati kako biste uživali u njemu u budućnosti.

Profimedia  Prokulica, brokula, cvjetača, korabica i kelj smatraju se dijelom obitelji kupusa

Korištenje kupusa, prema dostupnim zapisima, datira iz 4000. godine prije Krista, a potječe iz Azije, točnije Sjeverne Kine al i sa istočnog Mediterana. Zanimljivo je da se u Rimu kupus smatrao luksuznom hranom u usporedbi s drugim povrćem kao i da Diogen, grčki filozof, nije jeo ništa osim kupusa i nije pio ništa osim vode.

Do srednjeg vijeka kupus je postao sastavni dio europske kuhinje a tijekom 17. i 18. stoljeća, kupus je bio glavna namirnica u mnogim zemljama uključujući Njemačku, Englesku, Irsku i Rusiju, gdje često konzumirao kiseli kupus. U Sjevernu Ameriku je došao 1541. s francuskim istraživačem Jacquesom Cartierom a do 18. stoljeća uglavnom su ga sadili i kolonisti i Indijanci.
Danas se svjetska proizvodnja kupusa i drugih vrsta iz iste obitelji približava 69 milijuna tona, a Kina čini 48% ukupne proizvodnje. Iako je kupus povrće koje se shvaća zdravo za gotovo, velike proizvodne brojke potvrđuju njegovu popularnost u cijelom svijetu, a njegova nutritivna vrijednost čini ga neizostavnim dijelom svake kuhinje.

Profimedia 

Da, naravno da je kupus zdrav. On je bogat izvor mnogih nutrijenata i mineralnih tvari, od vitamina C (ima ga više od naranče!), do kalcija, fosfora i željeza, pa sve do vitamina E, K i B grupe. Još od davnina ga se koristilo za liječenje raznih oboljenja - dobro su poznati oblozi od kupusa za rane, bolove u crijevima, želucu, pa čak i kod preobilnih menstruacija ili prilikom upaljenih dojki kod dojenja. U staroj Kini se kupus prodavao kao lijek za ćelavost!

Osim toga, kupus je i niskokalorično povrće, idealno za one koji žele smršavjeti; također se sastoji od omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje štite od raka. Kupus pomaže i kod glavobolje, kod detoksikacije, sprječava podizanje tlaka a može i poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju.

Što se tiče pripreme, od kupusa možemo raditi krpice, coleslaw salatu s mrkvom, možemo ga puniti, staviti u varivo, napraviti salatu, pirjati s pancetom, od njega raditi kimchi, peči ga s drugim povrćem, raditi boršč, sarme, kuhati sa suhim mesom, poslužiti uz kobasice ili pečeno meso ili ga pak kombinirati s neočekivanim namirnicama kao što su jabuke ili banane.

Profimedia  Coleslaw salata

Ukratko, svestrani kupus donosi razne okuse, nudi brojne mogućnosti za pripremanje a i jako je zdrav. Stoga danas za večeru odaberite neko jelo od kupusa, njemu u čast!