Ljetnim koktelom protiv zime - Mai Tai 

Malo ananasa, malo ruma, malo leda i prizvali ste osjećaj ljetne večeri u svoju zimsku rutinu

Profimedia

Ljetne večeri, lagani povjetarac, zvuk valova, miris mora… i koktel u ruci. Idealno, zar ne? I iz ove perspektive, jako daleko! Osim, naravno, ako niste među onim sretnicima koji ovo čitaju s nekog odomora u egozitičnim krajevima…
Ali ako niste, a većina nas ipak nije, mi se moramo osloniti na snalažljivost i maštu i prizvati ove scene, mirise i okuse u našu zimsku rutinu na drugi način. Mi predlažemo da ovaj vikend prizovete dašak ljetnih večeri tako što ćete složiti jedan pravi ljetni koktel, pustiti si omiljenu glazbu, zatvoriti oči i ako ništa barem zamisliti da ste na plaži. Predlažemo da taj koktel bude Mai Tai, klasik među ljetnim koktelima, koji se radi od ruma te soka od ananasa i naranče a koji savršeno dočarava gore navedene slike.

Prije nego se bacimo na koktel, napišimo i par riječi o njegovom podrijetlu. Naravno da postoji više osoba koje pokušavaju preuzeti pravo na ovaj koktel klasik. Ipak, najšire prihvaćena priča je da je izumljen 1944. u restoranu Trader Vic’s u Oaklandu u Kaliforniji. Postao je vrlo popularan 1950-ih i 60-ih, posebno u tiki restoranima. S vremenom se odmakao od originalnog okusa, pomalo je pojednostavljen, složen da ima okus slatkog soka za odrasle. Ipak, originalna verzija je zapravo jako zanimljivog orašastog i pikantnog okusa a recept za jedan takav doznajte u nastavku!

Sastojci:
3 žlice odležanog ruma
1 žlica likera od naranče
1.5 žlica soka od limete
2 žlice orgeat sirupa (slatki sirup napravljen od badema, šećera i ruže vode ili vode cvijeta naranče)
1 žlica tamnog ruma
Za ukras: svježa menta, koktel trešnja, kriška ananasa, kriška limete (po želji)

Priprema:
Stavite odležani rum, liker od naranče, sok od limete i orgeat sirup u shaker za koktele. Dodajte led i protresite dok se ne ohladi.
Procijedite piće u čašu napunjenu ledom. Prelijte tamnim rumom. Ukrasite po želji - svježom mentom, kriškom limete, koktel višnjom i/ili kriškom ananasa.