U utorak 8 ožujka od 14 do 17 sati u Kulinarskom Institutu Kul IN u Sisku održat će se masterclass slovenskog chefa nagrađenog Michelinovom zvjezdicom Jorga Zupana, vlasnika ljubljanskih restorana Atelje i Breg. Chef Zupan će tijekom masterclassa pripremati vegetarijanska jela s lokalnim namirnicama i najaviti novi projekt na kojem radi.
Chef Jorg Zupan danas je jedan od najinovativnijih kuhara u ovom dijelu Europe, s kulinarstvom se susreo u mariborskoj kuharskoj školi, a strast prema gastronomiji lansirala ga je među kulinarske zvijezde. Stažirao je po slovenskim restoranima, a otisnuo se i do Australije, gdje je radio u restoranu Quay koji je na San Pellegrinovoj listi najboljih restorana na svijetu, radio je u Fat Ducku te u norveškom Maaemu i londonskom restoranu Pied a Terre. Danas je vlasnik i glavni chef ljubljanskog restorana Atelje, jednog od najboljih restorana u Sloveniji koji je već drugu godinu potvrdi svoju Michelinovu zvjezdicu te moderne gostionice Breg koja u srcu Ljubljane gostima nudi poznata jela na inovativan street food način. Kao chef i zaljubljenik u gastronomiju, chef Zupan posebnu pažnju posvećuje namirnicama i tehnikama te gostima prenosi ljepotu kulinarstva svakim tanjurom koji izađe iz njegovih restorana.
"Često čujem da smo mi kuhari umjetnici, haha. Moglo bi se reći da je kuharstvo neka vrsta umjetnosti, jer hrana u čovjeku uvijek budi određene osjećaje. Mi kuhari smo kreatori doživljaja. A doživljaji, koliko god kratkotrajni bili, kada poslužimo uspješno jelo- sjećanje na njih dugo traje. Hranom, okusima mi kuhari nastojimo kod ljudi probuditi osjećaje, prizvati sjećanja - i zato bi se kulinarstvo i moglo smatrati umjetnošću. Iako umjetnik teško stvara bez dobrog tehničkog znanja. Kad Picasso, Rembrandt, Van Gogh... ne bi imali tehničkih vještina, ne bi ni oni uspjeli napraviti svoja umjetnička djela. Isto vrijedi i za kuhanje, iako naši tanjuri nemaju tako dug životni vijek kao njihove slike. Svatko svojim znanjem pokušava stvoriti nešto lijepo, nešto što budi osjećaje. Tehničko znanje i osjećaj za umjetnost idu kod kuhanja ruku pod ruku", poručio je chef Zupan.