Jeste li od onih koji vole klasičnu pizzu, s umakom od rajčice ili volite isprobavati i druge verzije pa tako i takozvanu ‘bijelu pizzu’? Ako spadate u ovu drugu skupinu, onda vam verzija bez rajčica može biti dobro (i brzo) rješenje za današnju večeru! Naime, odlučili smo isprobati recept za bijelu pizzu s više češnjaka, sira i svježih začina koji će uspješno nadoknaditi tako poznati okus rajčice.
No, da bismo bili sigurni da će nam bijela pizza uspjeti, evo nekoliko trikova:
- koristite više vrsta sira! Mi smo se odlučili za mozzarellu, ricottu i pecorino
- koristite svježe začinsko bilje! Svježe nije uvijek bolje, ali u ovom slučaju svježi origano i timijan zaista uljepšaju bogatstvo sireva. Crni papar recimo učinkovito daje ovoj pizzi ‘cacio e pepe’ vibru.
- zaboravite na češnjak u prahu. Radije lagano popržite češnjak i uživajte u hrskavosti i punoći okusa tog čipsa
- pecite pizzu na visokoj temperaturi. Ne brinite, neće izgorjeti. Visoka temperatura omogućuje da se sirevi lijepo stope i da kora postane hrskava, bez da se cijela pizza osuši.
U nastavku provjerite recept za bijelu pizzu s češnjakom!
Sastojci:
Tijesto za pizzu
Ulje
Brašno za posipanje
4 češnja češnjaka, tanko narezana
1.5 šalica ricotte
2 šalice nasjeckane mozzarelle
1/4 šalice pecorina
Šaka baby špinata
1 žlica svježe nasjeckanog origana
1 žličica svježe nasjeckanog timijana
Mljevene pahuljice crvene paprike, za ukras
sol i crni papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu. Lim za pečenje premažite uljem i pobrašnite.
U maloj tavi na srednje laganoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i miješajte dok ne porumeni, a zatim odmah maknite s vatre. Procijedite češnjak i začinite s prstohvatom soli a ulje od prženja sačuvajte. Potom u maloj posudi pomiješajte ricottu, sol, papar i polovicu začinskog bilja. Na lagano pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto za pizzu i prebacite u pripremljeni lim za pečenje. Tijesto premažite uljem koje vam je ostalo od prženja češnjaka. Pospite pizzu s mozzarellom i pecorinom te potom prelijte sa smjesom od ricotte. Pecite pizzu dok kora ne porumeni i sir se rastopi. Prije rezanja i posluživanja ukrasite preostalim začinskim biljem, pospite baby špinatom, dodjate komadiće čipsa od češnjaka i pahuljice crvene paprike.