Znate li kako najbolje uživati u kavi? Donosimo pet načina koje morate probati

French Press, Cold Brew, Pour Over… samo su neki od preporučenih metoda za bolji okus

Profimedia

Nema sumnje da je ispijanje kave dio naše kulture. Bilo da je pijemo s mlijekom, šlagom, tursku ili espresso, hladnu, dugu ili kratku, kava je dio svakodnevice i čini je ljepšom. No, jeste li se ikad zapitali postoje li još neki načini na koje možemo uživati u kavi, načini koji omogućuju da se malo maknemo od svoje standradne rutine ispijanja kave? U nastavku predstavljamo neke od njih, isprobajte ih, osjetit ćete razliku!

Profimedia 

French Press kava

Ova metoda kuhanja kave sve je popularnija posljednjih godina. To je starija metoda kuhanja, ali rezultati okusa u usporedbi s tipičnom kavom govore sami za sebe. Kuhanje ovakve kave je jednostavno. Sve što vam treba su malo krupnije mljevena zrna kave i topla voda te, naravno, French Press. Zagrijte malo vode u French Pressu i polako ulijte malo vode preko zrna kave. Pričekajte nekoliko sekundi, a zatim ulijte ostatak vode. Pustite da se kava natapa u vrućoj vodi četiri minute. Pričvrstite poklopac i filter pritiskom na prešu i polako pritisnite talog kave na dno French Pressa. Ulijte i uživajte!

Profimedia 

Hladno pripremljena kava (Cold Brew)

Ovaj jednostavni, alternativni način pripreme šalice kave mogao bi vas ostaviti bez teksta s obzirom na rezultat. Postupak je jednostavan - cold brew kava je drugačija jer se zrna nikada ne zagrijavaju tijekom procesa kuhanja. Umjesto toga, zrna se dugo namaču u hladnoj vodi, ostavljaju se da odstoje satima umjesto minutama. Krajnji rezultat je nenadmašna punoća okusa, s malo ili nimalo gorčine.
Ako želite cold brew kavu napraviti kod kuće, jednostavno dodajte krupna zrna u filter kanister ili filter vrećicu i pročišćenu vodu. Koristite četiri šalice vode za svaku šalicu grubo mljevenih zrna kave. Ostavite zrna kave u vodi u frižideru 12-15 sati. Nakon završetka namakanja, izvadite zrna i dobit ćete 4 šalice ukusnog hladnog koncentrata od kojeg možete raditi razne kombinacije, primjerice jednostavnu ledenu kavu (razrijedite koncentrat ledenom vodom) ili mu dodajte mlijeko.

Profimedia 

Ledena kava, na pravi način

Iako ova verzija možda zvuči jednostavno, pravi način pripreme može biti zahtjevan. Stoga isprobajte neke od ovih savjeta za pravilnu pripremu ledene kave:
- skuhajte kavu prije vremena i zamrznite je u kockice leda. Zatim, kada želite skuhati ledenu kavu, kockice leda kave prelijte vrućom kavom.
- ako pak kuhate vruću kavu i želite je preliti preko leda, sačekajte da se kava prvo malo ohladi te koristite više leda nego što se prvotno planirali. Svaka kocka morat će apsorbirati manje topline i trebala bi manje razrijediti kavu
- dobar trik je i skuhati jaču kavu što će smanjiti onaj okus razrijeđene kave nakon što je rashladite s ledom.

Profimedia 

Pour Over metoda

Još jedan trend koji se nedavno pojavio u caffe barovima je takozvana pour over metoda. Ova metoda uključuje primjenu malog filtera izravno na šalicu ili lonac kave. U filter se dodaje talog kave, a zrna se prelije vrućom vodom. Mali otvor na dnu sprječava prebrzo protjecanje vode, omogućujući kavi da se skuha prije nego što se ispusti u šalicu.

Profimedia 

Igrajte se s okusima

Osim raznih metoda pripreme, jedan od načina kako poboljšati kvalitetu svog omiljenog napitka je i korištenje kvalitetnijih zrna kave. Odvojite se od masovno proizvedenih vrećica kave iz trgovina i kupite nekoliko vrećica od lokalnih pržionica. Odmah ćete primijetiti razliku u kvaliteti.